Τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Αρμενίας υπερτόνισαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Σουρέν Παπικιάν, κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Γερεβάν.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών, οι δύο άνδρες υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας, καθώς και το φετινό πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας, με ειδικές προβλέψεις για τον τομέα της εκπαίδευσης.
Παράλληλα, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, με τον οποίο ανέδειξαν την κοινή ισχυρή θέληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.
Ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αραράτ Μιρζιγιάν, με θέμα την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
«Είναι γνωστό ότι η Αρμενία είναι μια ιστορική φίλη της Ελλάδας και υπάρχουν στενά αισθήματα μεταξύ του ελληνικού και του αρμενικού λαού. Αλλά η επίσκεψή μου έχει κι έναν πολύ πιο πρακτικό σκοπό, να εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών», δήλωσε σχετικά ο Νίκος Δένδιας.
Θερμή υποδοχή στο Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, όπου πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη, από τον ομόλογό μου @papikyan_suren #Armenia #Yerevan. pic.twitter.com/zhNogcEW8Z
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 4, 2024
Προηγουμένως, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο ομόλογό του, ο Ν Δένδιας επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα «να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε αυτές τις προκλήσεις».
«Θα είμαι ειλικρινής. Η Ιστορία μας συνδέει. Μοιραζόμαστε παρόμοιες τραγωδίες, εμπειρίες διωγμών και γενοκτονιών, οι λαοί μας έχουν υποφέρει μαζί και αυτό έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς μεταξύ των Αρμενίων και των Ελλήνων, των δύο χωρών, αλλά και των δύο λαών.
»Βιώνουμε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο περιβάλλον. Ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός έχουν ξανακάνει την εμφάνισή τους από δυνάμεις που περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες, αξίες, αρχές, και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε αυτές τις προκλήσεις και να επιδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε την κλιμάκωση συγκρούσεων και να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σχετικά.
Ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε τον Σ. Παπικιάν «για τη νέα νομοθεσία για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου για την έρευνα και καινοτομία στον τομέα της Άμυνας στην Ελλάδα». «Θα είναι χαρά μας να δούμε αρμενικές εταιρείες και να συμμετάσχουν σε αυτό το Οικοσύστημα», πρόσθεσε.
Κατάθεση στεφάνου και φύτευση ελάτης
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αρμενία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας.
It is with great emotion that I laid a wreath at the Armenian Genocide Memorial. #ArmeniaGenocide pic.twitter.com/urbJniUzdr
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 4, 2024
Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί είχαν φυτεύσει μαζί συμβολικά μία ελάτη στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.
«Όπως άλλωστε έγραψα στο Βιβλίο Επισκεπτών, οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας που είναι σφυρηλατημένες μέσα στις κοινές ιστορικές μας ρίζες, μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο».
With my Armenian counterpart @papikyan_suren, we symbolically planted a fir tree at the forecourt of the Ministry of Defence of Armenia. As I wrote in the Guest Book, the brotherly relations between 🇦🇲 and 🇬🇷, which have been forged from our common historic roots, may further… pic.twitter.com/NK8SgC5mld
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 4, 2024