Μια πρωτότυπη ανάρτηση για την 29η Φεβρουαρίου, την ημέρα που συναντάμε μία φορά στα τέσσερα χρόνια, έκανε η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, δημοσιεύοντας ξυλογραφίες από το μηναίο του Φεβρουαρίου του 1599.
Μάλιστα, δίνει και ορισμένες ιστορικές πληροφορίες για τη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης ημέρας, η οποία κανονικά ονομάζεται «βίσεκτη» – bissextus, από το λατινικό bis (δύο φορές) και το sextus (έκτο).
«Το Ιουλιανό ημερολόγιο ήταν μεταρρύθμιση του παλαιότερου ρωμαϊκού ημερολογίου που εισηγήθηκε το 46 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας (εξού και το όνομα). Σχεδιάστηκε από τον Σωσιγένη, Έλληνα αστρονόμο από την Αλεξάνδρεια. Το Ιουλιανό ημερολόγιο έχει τρία κανονικά έτη 365 ημερών τα οποία διαδέχεται ένα δίσεκτο έτος 366 ημερών.
»Η 6η ημέρα πριν από τις καλένδες (1η) του Μαρτίου διπλασιάστηκε. Η ημέρα που προστέθηκε στο ημερολόγιο ονομάζεται βίσεκτη ή δίσεκτη (bissextus από το λατινικό bis “δύο φορές” και το sextus “έκτο”). Για λόγους ευκολίας αυτή η ενδιάμεση ημέρα προστίθεται στο τέλος του μήνα Φεβρουαρίου (29 Φεβρουαρίου ή κθ’ σε ελληνική γραφή που βλέπουμε σε παλαιά μηναία), ώστε να αποφευχθεί η άβολη πρακτική να έχουμε δύο ημέρες με την ίδια ημερομηνία».
Μην Φεβρουάριος
Επιμελώς διορθωθείς παρά Ναθαναήλου ιεροδιακόνου εξ Αθηνών του Εμπόρου. Ακροατού, του σοφωτάτου επισκόπου Κυθήρων, κυρίου Μαξίμου του Μαργουνίου.
Ενετίησι, Παρά Δομινίκω τω Ητεπολωνίω.
Τύποις τοις του Σπινέλλου. [1599]