Με φόντο τους ουρανοξύστες που υψώνονται στο λιμάνι Ντάρλινγκ στο Σίδνεϊ, μια ανάσα από το κέντρο της πόλης της Νέας Νότιας Ουαλίας, τα χέρια υψώθηκαν στο ρυθμό που έδωσαν η ποντιακή λύρα και το νταούλι. Λίγο μετά, στη σκηνή ανέβηκε η Μελίνα Ασλανίδου, όχι μόνο για να συνοδεύσει το χορευτικό συγκρότημα του «Ποντοξενιτέα», αλλά και για να κλείσει το διήμερο Greek Fest.
Για ένα σαββατοκύριακο, το περασμένο, το καλοκαιρινό Σίδνεϊ πήρε το χρώμα γαλανόλευκο – το ελληνικό φεστιβάλ που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια έχει αναδειχθεί σε θεσμό. Η φήμη που το συνοδεύει είναι ότι πρόκειται για ένα από τα κορυφαία πολυπολιτισμικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή.
Οι παραδοσιακοί χοροί που παρουσιάστηκαν δεν ήταν μόνο από τον Πόντο, αλλά και από άλλες περιοχές. Τα συγκροτήματα συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον, όπως και οι πολυάριθμοι πάγκοι, οι διαγωνισμοί και οι δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν ώστε να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία ελληνικής διασκέδασης στο κοινό.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κρατήσουμε τη νεολαία, ως μέρος του φεστιβάλ και του πολιτισμού, μέσα από το χορό και τη γλώσσα» είπε στο Νέο Κόσμο η πρόεδρος του Greek Fest Νία Καρτέρη. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στον Μάρτιο θα γίνει ένας νεανικός διαγωνισμός, τέχνης και πολιτισμού. Άλλωστε, το περασμένο σαββατοκύριακο ήταν η αρχή για ένα τρίμηνο γεμάτο με εκδηλώσεις – πάνω από 30 σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν.
Και μπορεί η ελληνική κοινότητα να έχει ως στόχο να κρατήσει ενεργή τη νεότερη γενιά, ωστόσο προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς και με άλλες κοινότητες. Για παράδειγμα, στην εναρκτήρια εκδήλωση συμπεριλήφθηκε η τελετή καπνίσματος των Αβορίγινων και των κατοίκων των Νησιών του Στενού Τόρες – πρόκειται για έναν παραδοσιακό τρόπο καλωσορίσματος.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας Χάρης Δανάλης τόνισε τη συνεχή υποστήριξη της πολιτειακής κυβέρνησης στο Φεστιβάλ και ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμά της. «Ενθαρρύνοντας την πολυπολιτισμικότητα, όχι μόνο ενθαρρύνουν τις κοινότητες να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους, αλλά βοηθούν και στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινότητα», ανέφερε.
Το παρών στην πρώτη μέρα του Greek Fest έδωσε και ο πολιτειακός πρωθυπουργός Κρις Μινς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι πρόγονοι των συμμετεχόντων θα αισθάνονταν πολύ περήφανοι για τις επιτυχίες των επόμενων γενιών. Στο πώς η ελληνική κοινότητα έχει καταφέρει να κρατήσει τον πολιτισμό της αναφέρθηκε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Γιάννης Μαλλικούρτης.