Στην Αθήνα υποδέχθηκε τον Αρμένιο ομόλογό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Νικόλ Πασινιάν τόνισε ότι οι ήδη εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να γίνουν ακόμα πιο παραγωγικές, «ενώπιον των κοινών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας».
Ελλάδα και Αρμενία θα συζητήσουν τη συνεργασία τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη σύγχρονη τεχνολογία και στον αμυντικό τομέα, ενώ θα εξεταστούν και οι εμπορικές σχέσεις.
Φυσικά από την ατζέντα των συνομιλιών δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. «Οι θέσεις μας είναι κοινές. Τασσόμαστε σταθερά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και χρήση βίας, πάντα με τη πλευρά του διεθνούς δικαίου, απόλυτα προσηλωμένοι στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας κάθε κράτους. Πιστεύουμε στο διάλογο. Η Αρμενία μετά τον πόλεμο του 2023 κατανοεί καλύτερα τις αξίες της ειρήνης. Οι αποφάσεις που θα πάρετε θα διαμορφώσουν την πορεία της χώρας σας τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στους 100.000 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ για τους Αρμένιους), προσθέτοντας ότι η χώρα μας είναι δίπλα στην Αρμενία σε κάθε διπλωματική προσπάθεια για μια μόνιμη συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία σας “Σταυροδρόμια Ειρήνης” που ανακοίνωσε ο κύριος πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο ώστε η περιοχή να μετατραπεί σε εμπορικό κόμβο», είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι στηρίζει απόλυτα τον προσανατολισμό της Αρμενίας προς τη Δύση, και δήλωσε έτοιμος να συμβάλει «στην οικοδόμηση αυτής της νέας φιλελεύθερης δημοκρατίας».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχουν και όλες οι προϋποθέσεις για μια διμερή συμφωνία που θα αφορά τη μετανάστευση και την απασχόληση των Αρμενίων στην Ελλάδα.
«Τα πολλά που συνδέουν τους λαούς μας θα κάνουν και πιο εύκολη την ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα. Έχω πολλούς Αρμένιους φίλους. Γι’ αυτό θέλω να σε ευχαριστήσω για την παρουσία σου και να τιμήσω τη μεγάλη κοινότητα των Αρμενίων στην Ελλάδα. Αποτελούν υπόδειγμα προκοπής, αρμονικής συμβίωσης, προσφοράς. Είναι ο πιο γόνιμος κρίκος στην αλυσίδα φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνει τους λαούς μας», συμπλήρωσε.
Από τη μεριά του ο Νικόλ Πασινιάν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην αρμενική κοινότητα που ζει στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι υπάρχει και ελληνική κοινότητα στην Αρμενία, η οποία συμβάλλει στην οικονομική και εμπορική ζωή. «Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα και ως αποτέλεσμα της σημερινής επίσκεψης θα δώσουμε νέα ώθηση. Υπογραμμίσατε και εσείς το κομμάτι της άμυνας και της ασφάλειας. Έχουμε μεγάλη ιστορία συνεργασίας και είμαι βέβαιος ότι θα είναι πιο αποτελεσματική», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά την προωθούμενη συμφωνία ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν, ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι σύντομα πρόκειται να γίνει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. «Ευελπιστώ να καταγράψουμε πρόοδο», πρόσθεσε.