Σε αχαρτογράφητα νερά, με νέες ισορροπίες και αναδυόμενες τάσεις, πλέει το καράβι του… ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από το επεισοδιακό 4ημερο συνέδριο – στο παρά πέντε αποφεύχθηκε ένα ναυάγιο λόγω πρόσκρουσης στο παγόβουνο της αδιαλλαξίας. Εν μέσω οργιώδους παρασκηνίου, εντάσεων αλλά και ανατροπών τελικά επήλθε συμβιβασμός και οι νέες εσωκομματικές κάλπες μπήκαν στον πάγο.
Ωστόσο, η επομένη του συνεδρίου βρίσκει το κόμμα και τις αντιμαχόμενες πλευρές να κάνουν τον απολογισμό τους.
Παρά την ανακωχή ανάμεσα στα στρατόπεδα του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη, οι διαφορετικές εκδοχές για το πώς αποφεύχθηκαν τελικά οι κάλπες καθιστούν ορατά τα βαθιά ρήγματα που υπάρχουν στο κόμμα.
Στην πλευρά Κασσελάκη επικρατεί ανακούφιση για την ψήφο εμπιστοσύνης – η αποθέωση από τους ένθερμους υποστηρικτές του επιβεβαίωσε τα ερείσματα στη βάση, αλλά με αστερίσκους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάφερε μεν να κερδίσει πολιτικό χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αλλά δεν έλαβε τη λευκή επιταγή με ορίζοντα εθνικών εκλογών, όπως επεδίωκε.
Επιπλέον, μέσα από τις δραματικές εξελίξεις επιβεβαιώθηκε ότι δεν διαθέτει τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, ένα πρόσωπο το οποίο υπήρξε σημείο αναφοράς στην πορεία του προς την ηγεσία.
Από την άλλη, μπορεί η Όλγα Γεροβασίλη να κατάφερε να συγκεντρώσει μια μερίδα στελεχών ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της, ωστόσο στην πορεία κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, η «έκκλησή» της προς τον πρόεδρο να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά, προμηνύει ότι το πρέσινγκ στην ηγεσία θα συνεχιστεί.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πεδίο αντιπαράθεσης είναι και η παρέμβαση Τσίπρα στο παρά πέντε του συνεδρίου – στενοί τους συνεργάτες τονίζουν πως ό,τι είχε να πει το είπε, και αναφέρουν με νόημα πως «όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα». Ο πρώην πρωθυπουργός ουσιαστικά πυροδότησε τις εσωκομματικές εξελίξεις προτείνοντας τις κάλπες ως μέσο διεξόδου από την κρίση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, στους θετικούς πρωταγωνιστές του συνεδρίου αναδεικνύονται ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Τσίπρας, οι οποίοι με τη συμβιβαστική τους πρόταση συσπείρωσαν τους συνέδρους που έχουν κουραστεί από τις αλλεπάλληλες εσωκομματικές αναταράξεις. Ενισχυμένο από την επικράτηση της πρότασής του, το νέο αυτό μπλοκ –που έπαιξε ρόλο γεφυροποιού– μπορεί να έχει συμμετοχή στις εξελίξεις.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη. Θα προχωρήσει σε αλλαγές, είτε προσώπων, είτε δομών, είτε στρατηγικής, στο πλαίσιο μετασχηματισμού που προωθεί; Εξάλλου στη χθεσινή του ομιλία έκανε λόγο για «επανίδρυση» και εξέφρασε τη βούλησή του να δρομολογήσει αλλαγές «για ένα σύγχρονο κόμμα με αποδοτικό μηχανισμό» που «θα τραντάξει τα οφίτσια».