Στην κατάμεστη αλλά και έντονα φορτισμένη συγκινησιακά αίθουσα της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, δεδομένου ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) έκοψε την βασιλόπιτά της.
Τον αγιασμό για τη νέα χρονιά τέλεσε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο οποίος σημείωσε ότι «με συντονισμένες ενέργειες των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και την επιστημονικής κοινότητας θα πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση των Ελλήνων του Πόντου».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η εκδήλωση τελείται στην αίθουσα του αρχαιότερου ποντιακού σωματείου της Καλαμαριάς και τόνισε ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού μέχρι την τελική δικαίωσή τους.
Παράλληλα, κάνοντας λόγο για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, αναφέρθηκε σε ένα από αυτά, τη Μαρία Εγούτ, χορεύτρια και μουσικός (έπαιζε νταούλι) στην Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς. Η Χριστίνα Σαχινιδου μίλησε και για τη μεγάλη συμβουλή του επίτιμου προέδρου της ΠΟΠΣ, Στέφανο Τανιμανίδη, στην αναγνώριση από την ελληνική Βουλή της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στις 24 Φεβρουαρίου 1994.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του δημάρχου Βασίλης Γάκης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Φάνης Παππάς, Στράτος Σιμόπουλος, Διαμαντής Γκολιδάκης και Μιχάλης Χουρδάκης, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Αντώνης Οραήλογλου και ο Στέφανος Τανιμανίδης.
Από το βήμα, ο ιστορικός της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοδόσης Κυριακίδης τόνισε ότι με την ίδρυση της Έδρας από τον Ιβάν Σαββίδη για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η έρευνα γύρω από τα θέματα του ποντιακού ελληνισμού και της Γενοκτονίας που αυτός υπέστη. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Έδρα προχωρεί στην έκδοση βιβλίων σε συνεργασία με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια και την «αφρόκρεμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΠΟΠΣ Κώστας Σαμουρκασίδης, αναφέρθηκε στα επιστημονικά γεγονότα που οδήγησαν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από την ελληνική Βουλή.
Χορευτές της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς και της Καλλιτεχνικής Στέγης Βορείου Ελλάδος, με τη συνοδεία της λύρας του Κώστα Φουλίδη και του νταουλιού του Γιώργου Μιχαηλίδη, παρουσίασαν Σέρρα, ενώ τιμήθηκε για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό ο καταδρομέας Κωνσταντίνος Κουρτίδης.