Δύο ωριαία επεισόδια της εκπομπής «24 Ώρες» (προβάλλεται στο κανάλι Alpha Κύπρου) αφιέρωσε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου στον ποντιακό ελληνισμό. Στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του – με συνεντεύξεις, ντοκουμέντα, μαρτυρίες και εικόνες από το χθες και το σήμερα. Αλλά και στη βαθιά σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο λαών που τόσα έχουν υποστεί από τους Τούρκους: Τους Πόντιους και τους Κύπριους.
Άλλωστε, όπως λέει χαρακτηριστικά στην εκπομπή ο Νίκος Σωματαρίδης: «Πόντιος ο οποίος δεν συγκινείται από την περιπέτεια και την ιστορία της Κύπρου, είναι απαράδεκτος Πόντιος».
Το πρώτο επεισόδιο φέρει τον τίτλο «Ο αλησμόνητος Πόντος και η Γενοκτονία» (προβλήθηκε στις 10/2/24), ενώ το δεύτερο «Η Παναγία Σουμελά και η αναγέννηση των Ποντίων» (17/2/24). Για τα γυρίσματα ο δημοσιογράφος ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη –την πόλη που αγκάλιασε περισσότερο από όλες τους Πόντιους πρόσφυγες–, κι από εκεί στο Βέρμιο, στην Παναγία Σουμελά.
Μίλησε με τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, τον Ανέστη Στεφανίδη, τον Θεοδόση Κυριακίδη, τον Νίκο Σωματαρίδη, τον Γιάννη Αποστολίδη, τον Νίκο Ασλανίδη, την Παναγιώτα Νικολαΐδου, τον Αριστείδη Συμεωνίδη, την Άννα Θεοφυλάκτου σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της, τον Αντώνη Δάλλα και τον Κλείτο Συμεωνίδη.
Ο καθένας και η καθεμία έριξαν τη δική τους δεσμίδα φωτός στη μνήμη και το μέλλον του ποντιακού ελληνισμού.
Ο θεατής ακούει για την ταυτότητα του ποντιακού ελληνισμού προ των αρχών του 20ού αιώνα, την άνθηση των ελληνικών κοινοτήτων γύρω από τον Εύξεινο Πόντο, την ισχυρή αστική τάξη και την παιδεία, μέχρι τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό· μαρτυρίες φριχτών βασανιστηρίων (μεταξύ αυτών και η συγκλονιστική ιστορία του παπα-Ελλάδιου), πληγές που μεταφέρθηκαν στις επόμενες γενιές, αλλά και τις προσπάθειες να ριζώσει το «νέο» στοιχείο, το ποντιακό, στην Ελλάδα.
Πώς υποδέχτηκαν οι Έλληνες τους Πόντιους. Πώς ιδρύθηκαν η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, ποιο όραμα οδηγούσε τον Θεοφύλακτο Θεοφυλάκτου. Πώς μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας Σουμελά από τον Πόντο στο Βέρμιο.
Στη διάρκεια των δύο επεισοδίων προβάλλονται γραπτά και φωτογραφικά ντοκουμέντα, εξιστορήσεις και συγκλονιστικά στοιχεία από όλο το φάσμα της ύπαρξης των Ποντίων, οι οποίοι από γενιά σε γενιά συνεχίζουν περήφανα να διατηρούν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους.