Η συμβολή της εκπαίδευσης και της Εκκλησίας στη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας στον ιστορικό χώρο των Ποντίων, αλλά και το πώς οι δύο θεσμοί βοήθησαν στον αγώνα σε ένα εχθρικό περιβάλλον που διαμορφωνόταν ανά καιρούς από τους Τούρκους, βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που έγινε από τη Στέγη Ποντίων Αμυνταίου, το περασμένο Σάββατο.
Ήταν αφιερωμένη στον νέο ποιμενάρχη, τον μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίο.
Καλεσμένοι του σωματείου ήταν ο βαλκανιολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας στο ΑΠΘ Στυλιανός Δ. Ιωαννίδης, και η καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, η οποία σε παλαιότερη επίσκεψή της στον Πόντο κατέγραψε ελληνικές επιγραφές πάνω σε κτήρια με ονόματα δωρητών, σχολεία που έχουν υποστεί καταστροφές και άλλα ευρήματα που αφορούν εκκλησίες και σχολεία.
Ο πρώτος ανέλυσε τη συμβολή της Εκκλησίας και η δεύτερη την περίπτωση των σχολών στον Πόντο, από το 1683 έως το 1923. Συντονιστής ήταν ο εκδότης Αντώνης Πουγαρίδης.
«Εύχομαι και προσεύχομαι και στηρίζω κάθε ποντιακό σύλλογο, κάθε σύλλογο ο οποίος έχει ως στόχο την προβολή του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και καλλιεργεί και οδηγεί νέα παιδιά μέσα από τον πολιτισμό, μέσα από την ποιότητα και μέσα από τη δυνατότητα που δίνει ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η χριστιανική πίστη να καλλιεργεί παγκόσμιους ανθρώπους με ευρύτητα γνώσεων και καλλιέργεια ψυχής» είπε στο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών
Εκτός από τον κ. Ειρηναίο (στον οποίο ο πρόεδρος της Στέγης Ποντίων Αμυνταίου δώρισε μια ποντιακή λύρα), το παρών στην εκδήλωση έδωσαν –μεταξύ άλλων– ο διοικητής της 9ης Ταξιαρχίας Κοζάνης ταξίαρχος Κοσμάς Καλμανίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και ο δήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης.