Με την άσκηση βέτο για τρίτη φορά, ώστε να εμποδίσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει σχέδιο απόφασης για τη Λωρίδα της Γάζας, απειλούν οι ΗΠΑ. Το κείμενο είναι μια πρωτοβουλία της Αλγερίας και έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση την Τρίτη.
Απαιτείται «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», με βάση και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που αξιώνει από το Ισραήλ να αποτρέψει τη γενοκτονία.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο έλαβε γνώση της πιο πρόσφατης εκδοχής του κειμένου, «η άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη». Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο θύλακα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28.858 Παλαιστίνιους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Το σχέδιο απόφασης απορρίπτει «τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και απαιτεί να σταματήσει αμέσως αυτή η «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ζητεί ακόμη την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Και αυτό αλλά και τα προηγούμενα κείμενα που αντιμετωπίστηκαν με οργή από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, δεν καταδικάζει την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η απόφαση της Αλγερίας να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία «αντιβαίνει» τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για να κηρυχθεί νέα ανακωχή που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων.
«Γι’ αυτό το λόγο οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν [σ.σ. τη διεξαγωγή ψηφοφορίας], και αν φθάσουμε σε ψηφοφορία για το τρέχον σχέδιο, δεν θα υιοθετηθεί» προειδοποίησε, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς πως θα ασκηθεί βέτο.
Στα μέσα του Οκτωβρίου και κατόπιν στις αρχές του Δεκεμβρίου, παρά την πίεση της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι ΗΠΑ πρόβαλαν βέτο σε δύο σχέδια απόφασης που ζητούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, βαθιά διχασμένο για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση εδώ και χρόνια, από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να υιοθετήσει παρά δυο κείμενα ανθρωπιστικού χαρακτήρα.
Το πιο πρόσφατο –που υιοθετήθηκε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στα τέλη Δεκεμβρίου, με τις ΗΠΑ απούσες– ζητούσε να υπάρξει «μεγάλης κλίμακας» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα.