«Κόφτη» στις τιμές συμμετοχής των πολιτών στα γενόσημα φάρμακα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, η οποία θα κατατεθεί εντός της ημέρας, προβλέπει ότι οι πολίτες δεν θα επιβαρύνονται με περισσότερα από συνολικά 3 ευρώ, ανεξαρτήτως της τιμής των γενοσήμων.
Τη διαφορά που θα προκύπτει θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ και θα μετακυλίεται ως clawback (αυτόματες επιστροφές) στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Η παρέμβαση του υπουργείου Υγείας προέκυψε μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στα ιδιωτικά φαρμακεία, όταν σε κάποιες περιπτώσεις φαρμάκων, το ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, παρά το γεγονός ότι δεν είχε αυξηθεί το ποσοστό της συμμετοχής.
Αυτό συνέβη επειδή, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του 2022, καταργήθηκε η εξίσωση της ασφαλιστικής τιμής (τιμή αποζημίωσης) και της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου για τα γενόσημα.
Όλα τα φάρμακα, δηλαδή, εντάχθηκαν στον ίδιο κανόνα για τον υπολογισμό συνεισφοράς του ασθενούς. Ο νόμος πήρε παρατάσεις, με την τελευταία να λήγει τέλος του 2023. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν έδωσε άλλη αναβολή, και έτσι τέθηκε σε ισχύ.
Η τιμή αποζημίωσης (ή ασφαλιστική τιμή) ενός φαρμάκου πάνω στην οποία ορίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς στην αγορά του (10% ή 25% ανάλογα με το αν πρόκειται για χρόνιες ή μη παθήσεις), προσδιορίζεται με βάση το πιο φτηνό σκεύασμα στην κατηγορία. Αυτό αφορά στα φάρμακα για τα οποία δεν ισχύει προστασία πατέντας και έτσι ως ασφαλιστική τιμή προσδιορίζεται συνήθως η τιμή του πιο φτηνού.
Αν όμως ένας ασθενής θελήσει να αγοράσει ένα πιο ακριβό φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία, τότε η διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή και την ασφαλιστική τιμή πρέπει να καλυφθεί από τον ίδιο.
Τι ίσχυε μέχρι σήμερα
Για τα γενόσημα έως σήμεραο ΕΟΠΥΥ χρέωνε ως συμμετοχή του ασθενούς μόνο το 10% ή 25% που αναλογούσε στη λιανική τιμή, ανεξάρτητα αν επέλεγε το φθηνότερο ή κάποιο πιο ακριβό γενόσημο. Η διαφορά των δύο τιμών επιβάρυνε τον ΕΟΠΥΥ και ήταν της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Βέβαια το κόστος αυτό κατέληγε στις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του clawback (αυτόματες επιστροφές). Πλέον, όμως, η εξαίρεση για τα γενόσημα σταμάτησε και τη διαφορά την επιβαρύνονται οι πολίτες.
Με δεδομένες τις αντιδράσεις και την κατανόηση ότι σε ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες, η τιμή αποζημίωσης έχει μεγάλη διαφορά με τη λιανική τιμή ενός φαρμάκου, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλοι οι πολίτες 25% συμμετοχή στα φάρμακα. Η συμμετοχή προσδιορίζεται ανάλογα με τις παθήσεις. Ορισμένα χρόνια νοσήματα (καρκίνος, παραπληγία, νεφρική νόσος τελικού σταδίου, ψυχώσεις, διπολική διαταραχή, κ.ά) έχουν συμμετοχή 0%. Άλλα νοσήματα (διαβήτης, ΧΑΠ, Αλτσχάιμερ, κ.ά) έχουν συμμετοχή στα φάρμακα 10%. Η συμμετοχή 25% είναι για την πλειοψηφία των πολιτών χωρίς σοβαρές παθήσεις.