Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως την Κυριακή η 60ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 ηγετών, 60 υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και εκατοντάδων εκπροσώπων του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κλάδου της ασφάλειας.
Από την Ελλάδα στη Διάσκεψη συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Μεταξύ των αξιωματούχων που αναμένονται στο Μόναχο είναι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο καγκελάριος της Φερμανίας Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στο περιθώριο των εργασιών έχει προγραμματιστεί ακόμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7).
Στην ατζέντα της 60ής MSC θα βρεθούν η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, αλλά και ο ρόλος της Ευρώπης στα θέματα ασφάλειας και άμυνας.
Η φετινή διοργάνωση θεωρείται «κάτι ιδιαίτερο από κάθε άποψη», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Αστυνομίας του Μονάχου Μίχαελ Ντιμπόφσκι, ο οποίος ηγείται της επιχείρησης περιφρούρησης της Διάσκεψης και των διαδηλώσεων εναντίον της.
Η τεταμένη παγκοσμίως κατάσταση, με τους πολέμους στην Ουκρανία και στην Γάζα και τις κρίσεις σε άλλα σημεία, αλλά και το γεγονός ότι φέτος οι συμμετέχοντες θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, καθιστούν τις φετινές συνθήκες ιδιαίτερα απαιτητικές.
Συνολικά 5.000 αστυνομικοί αναπτύσσονται στο Μόναχο από σήμερα έως και το βράδυ της Κυριακής.
Η περιοχή γύρω από τα δύο ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν τη Διάσκεψη έχει αποκλειστεί, και αναμένονται διακοπές στην κυκλοφορία κατά τις μετακινήσεις των αξιωματούχων. Θα ισχύει επίσης απαγόρευση πτήσεων σε ακτίνα 5,5 χλμ από τα δύο ξενοδοχεία.
Όπως είναι αναμενόμενο, για τις ημέρες της Διάσκεψης έχουν ανακοινωθεί στη βαυαρική πρωτεύουσα δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Θερμή υποδοχή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας και νομιμοποίησε το γάμο ομόφυλων»
Θερμό χειροκρότημα δέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσφώνησή του στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης του Μονάχου, «ως ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας. Του αξίζουν συγχαρητήρια επίσης, γιατί μόλις ψηφίστηκε ο γάμος ομοφύλων ζευγαριών στην Ελλάδα».
«Είμαι εδώ με λίγες ώρες ύπνο, αλλά νομίζω είναι απόφαση-ορόσημο και είμαι υπερήφανος γιατί εισηγήθηκα το νομοσχέδιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε μέρισμα ειρήνης, πάντα –ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς–, δαπανούσαμε πάνω από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Αντιμετωπίζουμε γεωπολιτικές προκλήσεις που άλλες χώρες δεν αντιμετωπίζουν, τόνισε κατά την εισήγησή του.
«Μειώνουμε το χρέος και η ανάπτυξη μάς οδήγησε να κάνουμε περισσότερα τόσο στην άμυνα όσο και συνολικά. Ευρωπαϊκή άμυνα σημαίνει προτεραιοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που τώρα είναι κατακερματισμένη. Για παράδειγμα, για αγορά φρεγάτας δεχόμαστε πέντε-έξι διαφορετικές προσφορές κι αυτό δεν έχει νόημα. Σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, συμφωνήσαμε ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα μετρούν στον προϋπολογισμό. Η άμυνα, λόγω ζωτικού χαρακτήρα, είναι κάτι ξεχωριστό», είπε μεταξύ άλλων.