Το κλασικό γκιούλμπασι είναι αρνίσιο μπουτάκι με σκόρδα και αλατοπίπερο, αλειμμένο με βούτυρο ή λάδι και τριγυρισμένο με λίγους κύβους κεφαλοτύρι, το οποίο ψήνουμε στο φούρνο τυλιγμένο σε λαδόχαρτο. Τρώγεται κρύο ή ζεστό, και συνηθίζεται κυρίως στην Πελοπόννησο.
Εδώ πρόκειται για ένα διαφορετικό παρασκεύασμα με το ίδιο όνομα, που προέρχεται από την Αμάσεια του Πόντου.
Τη συνταγή έδωσε στην αείμνηστη μαγείρισσα Εύη Βουτσινά η Νίτσα Τσοπλακτσόγλου, Εδεσσαία με προσφυγική καταγωγή. Ο συνδυασμός των κρεάτων κάνει το φαγητό πιο νόστιμο και πιο ενδιαφέρον. Μπορείτε να το βγάλετε ως μεζέ για το κρασάκι αλλά και να το σερβίρετε ως κύριο πιάτο, οπότε θα το συνοδέψετε με ρύζι ή τηγανητές πατάτες.
½ κοτόπουλο (καλύτερα ελευθέρας βοσκής) |
½ κιλό κατσίκι (από χεράκι, προτιμότερο) |
½ κιλό μοσχάρι (λαιμό ή κιλότο καλύτερα) |
½ κιλό αρνί μεγάλο (ζυγούρι, προτιμήστε πλευρά) |
½ κιλό χοιρινό (λαιμό ή μπριζόλες) |
αλάτι και πιπέρι |
200 γρ. κασέρι σε κυβάκια* |
50 γρ. γραβιέρα γλυκιά, Δωδώνης ή Κρήτης, σε κυβάκια* |
Για να ετοιμάσουμε το γκιούλμπασι με ανάμικτα κρεατικά, ζητάμε από τον κρεοπώλη να λιανίσει τα κρεατικά, να γίνουν μικρότερα κομμάτια. Φροντίζουμε να υπάρχουν και μερικά κόκαλα για νοστιμιά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε τα κομμάτια των κρεατικών στη γάστρα και αλατοπιπερώνουμε.
- Σκορπίζουμε τα τυριά ανάμεσα στο κρέας.
- Προσθέτουμε 1 φλ. νερό, κλείνουμε ερμητικά το σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να μαλακώσουν πολύ όλα τα κρέατα, γύρω στις 3 ώρες.