Ολοκληρώθηκε με απολογισμό οκτώ τραυματίες το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Φοιτητές και μαθητές, εκπαιδευτικοί, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και αλληλέγγυοι από όλη την Ελλάδα με κεντρικό σύνθημα «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Πτυχία με αξία δωρεάν σπουδές» συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ωστόσο, μία ώρα πριν αρχίσει το συλλαλητήριο, επικράτησε ένταση μεταξύ μελών φοιτητικών παρατάξεων, και μελών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για το ποιος θα ήταν στην κεφαλή της πορείας.
Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν επεισόδια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άτομα. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία παρέλαβαν τους τραυματίες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για τις πρώτες βοήθειες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραυματίες έφεραν τραύματα στο κεφάλι. ενώ πλέον η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας έχει αποκατασταθεί.
Στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν αντίστοιχα μέλη φοιτητικών παρατάξεων, συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου και ενώσεων εκπαιδευτικών, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Καμάρα και από εκεί μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας, Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου κινήθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Η πορεία των φοιτητών κατέληξε στον χώρο της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ.
Σχολές υπό κατάληψη
Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη τελούν υπό κατάληψη όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και αρκετές σχολές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διαδικτυακά γίνονται εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αρκετές σχολές, όπως η Νομική, αποφάσισαν να μη γίνουν διαδικτυακά, γιατί δεν εγγυώνται το αδιάβλητο, όπως τόνισαν.
Μεγάλη μερίδα καθηγητών εκφράζει ανησυχίες για το εαρινό εξάμηνο και ζητά από τους φοιτητές να σταματήσουν οι καταλήψεις.