Δεκαετίες έντονων αγώνων χρειάστηκαν μέχρι οι Ελληνίδες να μπορέσουν να φτάσουν μπροστά στην κάλπη. Όλες; Όχι όλες στην αρχή, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1930 ανέφερε ρητά:
«Παραχωρείται δικαίωμα ψήφου κατά τας δημοτικάς και κοινοτικάς εκλογάς εις τα γυναίκας, αίτινες συνεπλήρωσαν το τριακοστόν έτος της ηλικίας των και γνωρίζουσιν αναγνωσιν και γραφήν».
Έτσι, όσες πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν 2.655 εγγράμματες άνω των 30, από τις οποίες στις κάλπες πήγαν μόνο 439.
Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας: «Ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά!».
Για την ιστορία, δήμαρχος Αθηναίων εξελέγη ο Κώστας Κοτζιάς, γιος του Αθηναίου εμπόρου Γεώργιου Κοτζιά, ενός εκ των ιδρυτών του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Επί των ημερών του διαμορφώθηκε το Πεδίον του Άρεως.
Παρόλο που στο Σύνταγμα του 1864 είχε αναγνωριστεί η ιδιότητα του πολίτη στις γυναίκες, χρειάστηκε να περάσουν άλλα 22 χρόνια για να προσέλθουν οι Ελληνίδες στις κάλπες έχοντας κατακτήσει πλήρως το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Στις βουλευτικές εκλογές του 1956, η Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ και η Βάσω Θανασέκου της Δημοκρατικής Ένωσης μπήκαν στο Κοινοβούλιο.
Μάλιστα η Λίνα Τσαλδάρη έγινε και η πρώτη υπουργός, καθώς ανέλαβε το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος, η Μαρία Δεσύλλα στην Κέρκυρα.
Όλες αυτές τις δεκαετίες το φεμινιστικό κίνημα πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Η Καλλιρρόη Παρρέν, εκδότρια του περιοδικού Εφημερίς των Κυριών, ήταν η πιο σημαντική φωνή του. Η ισότητα των δυο φύλων και η απαίτηση για χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων οδήγησε στη σύσταση πολλών γυναικείων οργανώσεων, με (πρώτο) αποτέλεσμα το Προεδρικό Διάταγμα του 1930.
Να σημειωθεί ότι η αρχή της ισότητας των δύο φύλων καθιερώθηκε ακόμα πιο μετά, με το Σύνταγμα του 1975.