Αδιαμφισβήτητα ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής είναι η φροντίδα που έδειξαν για τα Γράμματα· μάλιστα είχαν αποκτήσει το δικό τους… «υπουργείο Παιδείας» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως που είχε το συντονισμό όλων των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Στον Πόντο και τη Μικρασία η Γιορτή Γραμμάτων που γινόταν με αφορμή τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών είχε ιδιαίτερη σημασία. Ήταν μια μέρα αφιερωμένη στην εκπαίδευση, με τους φορείς να ενισχύουν ηθικά και οικονομικά ολόκληρη τη σχολική κοινότητα.
Το πρωί της Κυριακής η αίθουσα εκδηλώσεων «Φίλων Κτενίδης» του Σωματείου και Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» γέμισε κόσμο για μια Γιορτή Γραμμάτων όχι στον Πόντο αλλά στη Θεσσαλονίκη. «Είναι σε ανάμνηση της εκδήλωσης που γινόταν στον αλησμόνητο Πόντο. Έδιναν μεγάλη σημασία, όπως άξιζε και όπως αξίζει και σήμερα: στον παπά, στον δάσκαλο, στις παραδόσεις, στα ήθη και στα έθιμα» δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος του «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης.
Άλλωστε στην πρόσκληση αναφερόταν: «Στα 40 χρόνια της αναβίωσής της η ετήσια αυτή εκδήλωση δίνει έμφαση στα θέματα της παιδείας και στις αρμονικές σχέσεις δασκάλων, μαθητών και οικογενειών που συμπορεύονται στο δρόμο της εκπαίδευσης, επιβραβεύοντας τη φιλομάθεια και το ενδιαφέρον για τη σχολική ζωή».
Τη γιορτή άνοιξε η χορωδία του Σωματείου, αποδίδοντας ποντιακά τραγούδια και εκκλησιαστικούς ύμνους. «Πιστεύουμε ότι χωρίς την παράδοση δεν υπάρχει αύριο. Το χθες πρέπει να οδηγεί στο σήμερα και το σήμερα στο αύριο», ανέφερε η μαέστρος Ελισάβετ Δεμίρογλου.
Μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης του 34ου Δημοτικού Θεσσαλονίκης απήγγειλαν ποιήματα. Τιμητικά διπλώματα καθώς και επιλεγμένα βιβλία τους έδωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντικών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.
Για τη σημασία της Γιορτής των Γραμμάτων μίλησε ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην «Παναγία Σουμελά» Χαράλαμπος Φανιάδης. «Ως νέοι και νέες του Συναπαντήματος εδώ και 26 χρόνια στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στο επιτελούμενο έργο του “Σουμελά”, αλλά και στην προσπάθεια αυτή που προάγει και επιβραβεύει την ορθή μαθητεία» ανέφερε.
«Όλοι μας οφείλουμε να εμπνευστούμε από το παράδειγμα αυτών των μεγάλων ιεραρχών και διδασκάλων της Εκκλησίας μας, και όλοι μας να προχωρήσουμε με βάση τον τρόπο της ζωής που οι ίδιοι μας υπέδειξαν», υπογράμμισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο οποίος έδωσε το παρών.
Η Γιορτή Γραμμάτων έκλεισε με Πυρριχιστές από το Σύλλογο Ποντίων Τριανδρίας και τον Καλλιτεχνικό Όμιλο «Πύρριχος» που παρουσίασαν το χορό σέρρα – λίγο αργότερα το pontosnews.gr εντόπισε τους χορευτές του «Πύρριχου» στην παραλία Θεσσαλονίκης.