Ένα οδοιπορικό στην Ημαθία έκαναν το «Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας, για μια γνωριμία με τη μουσική και χορευτική παράδοση των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, Καππαδόκες στο Πλατύ και Βορειοθρακιώτες στα Τρίκαλα.
Οικοδεσπότες στο Πλατύ ήταν ο Σύλλογος Καππαδοκών «Ο Βαρασός». Ο πρόεδρος Χρήστος Γεωργιάδης και ο ερευνητής-δάσκαλος χορού Βασίλης Ασβεστάς αναφέρονται στο χρονικό της εγκατάστασης στην Ημαθία των προσφύγων από τα Φάρασα, στα τραγούδια και τους χορούς τους.
Οι γυναίκες τραγουδούν τα γαμήλια τραγούδια, παρουσιάζουν την τοπική γαστρονομία και τα μέλη του συλλόγου παρουσιάζουν τους τελετουργικούς χορούς του Αϊ-Βασίλη και του Πάσχα, καθώς και τους πολύ ιδιαίτερους χορούς με τα μαντίλια, τα σπαθιά και τα κουτάλια.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην τηλεοπτική καταγραφή που πραγματοποίησε στο ίδιο χωριό το 1976 η Δόμνα Σαμίου και προβάλλονται πλάνα από το «Μουσικό Οδοιπορικό» της.
Το δεύτερο μέρος της εκπομπής γυρίστηκε στα Τρίκαλα Ημαθίας, μαζί με τον παλαίμαχο οργανοπαίκτη Δήμο Ναστούδη, με το ακορντεόν και το τραγούδι του. Οικοδεσπότες τα μέλη του Πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία.
Η πρόεδρος Βασιλική Γιαντσίδου μιλάει για τα έθιμα, τους χορούς και τις δράσεις του συλλόγου, η Μαρία Διούδη αναφέρεται στο χρονικό της εγκατάστασης των προσφύγων από το Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας στα Τρίκαλα, ενώ η Παρασκευή Νταγουλούδη παρουσιάζει την τοπική γαστρονομία.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις «σάρτες», τα κάλαντα των Χριστουγέννων που τραγουδούν οι άντρες του χωριού συνδέοντας τη Γέννηση του Χριστού με τα Θεία Πάθη!
• Δείτε ΕΔΩ το επεισόδιο.