Το πρώτο αστικό βρώσιμο δάσος της χώρας ευελπιστεί να δημιουργήσει ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία, σε ένα άγονο, μη παραγωγικό οικόπεδο, στην «καρδιά» της Νεάπολης στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να φυτεύονται σε χώρο ενός στρέμματος στην περιοχή Στρεμπενιώτη συνολικά 750 δέντρα –από κερασιές, καστανιές, μηλιές και ροδακινιές έως γκότζι μπέρι, ιπποφαές και λαγοστάφυλο– με τη βοήθεια μαθητών και κατοίκων της περιοχής.
Η επιλογή του χώρου έγινε με κριτήριο τη γειτνίασή του με πολλές σχολικές μονάδες και κατοικίες, ώστε να διευκολυνθεί η άμεση επαφή μαθητών, μαθητριών και γειτόνων με τη χρησιμότητα και τα οφέλη του βρώσιμου δάσους.
Στόχος είναι να συμμετέχει ενεργά ο κόσμος σε όλα τα στάδια προετοιμασίας, σχεδιασμού, υλοποίησης και φροντίδας του χώρου ακολουθώντας τις αρχές της αειφορικής καλλιέργειας.
Για το λόγο αυτό, οργανώνονται ενημερωτικές δράσεις, στις 1, 2 και 4 Φεβρουαρίου, για τη δημιουργία και τη συντήρηση του δάσους.
Η πρώτη, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών και αφορά στους εργαζόμενους που εμπλέκονται στη συντήρηση του Βρώσιμου Δάσους.
Η δεύτερη, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, θα φιλοξενηθεί στο 5ο γυμνάσιο Νεάπολης (10.30-14.00) όπου θα διεξαχθεί ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με τη σχολική κοινότητα για τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές χρήσεις του χώρου.
Τέλος, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση με τίτλο «Σχεδιάζοντας το πρώτο Βρώσιμο Δάσος για την πόλη», στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125) στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη, από τις 11:00 ως τις 14:00, κατά την οποία θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του έργου και των σκοπών του, ενώ θα συγκεντρωθούν σχεδιαστικές προτάσεις για τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές χρήσεις του χώρου.
Για δήλωση συμμετοχής στην εκδήλωση της Κυριακής, μπορείτε να πατήσετε εδώ.
Πολλαπλά οφέλη
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μαμαγαία Περικλή Χατζηνάκο, τα οφέλη για την περιοχή θα είναι πολλά. Πέρα από περιβαλλοντικά –καθώς θα δημιουργηθούν ευκαιρίες πρόσβασης σε τροφή για ζώα και πουλιά και από τη δημιουργία ενός νέου χώρου πρασίνου–, θα υπάρξουν και κοινωνικά οφέλη, καθώς δεν είναι έντονο ακόμη στην ελληνική κουλτούρα το στοιχείο της καλλιέργειας στο αστικό περιβάλλον.
«Η φύτευση των συνολικά 750 δέντρων και φυτών, μια μεγάλη ποικιλία, θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου γιατί πρέπει να προλάβουμε τη φυτευτική περίοδο. Ακολουθούμε την επιστήμη και δεν φυτεύουμε καλοκαίρι», συμπλήρωσε ο Π. Χατζηνάκος.