Αφιέρωμα στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου με κύριο ομιλητή τον διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βλάση Αγτζίδη και αφορμή το βιβλίο του Πόντος. Μια ιστορία από τον μικρασιατικό Βορρά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο της Τρίπολης.
Προλογίζοντας την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης, ο Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος, η ιστορικός και δημοσιογράφος Εύα Γαλανιάδη αναφέρθηκε στο έργο του Βλάση Αγτζίδη σημειώνοντας ότι είναι από τους πρωτεργάτες του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Όπως είπε, από το 1980 ο Βλάσης Αγτζίδης μάχεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας όχι μόνο του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού, αλλά και των Αρμενίων και των Ασσυρίων-Αραμαίων.
Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Δημήτρης Φωτόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Αρκαδίας η Αργυρώ Χατζηπαρασίδου.
Στο κύριο μέρος του αφιερώματος, ο Βλάσης Αγτζίδης μίλησε αρχικά για τις σχέσεις Πόντου και Αρκαδίας για τις οποίες, όπως είπε η πρώτη αναφορά είναι από τον Παυσανία στα Αρκαδικά. Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ιστορίας αναφέρθηκε σε ένα εντυπωσιακό, όπως το χαρακτήρισε, γεγονός το οποίο αφορά τους Κομνηνούς οι οποίοι μαζί με τους Γαβράδες είναι οι δύο πιο σημαντικές οικογένειες του Πόντου που διατήρησαν για αιώνες την ιστορική μνήμη.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Βλάση Αγτζίδη, ο Νικηφόρος Κομνηνός, γιος του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Δαβίδ, κατέφυγε στο Οίτυλο. Ο γιoς του Στέφανος είναι ο γεννήτορας της οικογένειας των Στεφανόπουλων.
Δείτε το βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας του Βλάση Αγτζίδη.