Με καταθέσεις στεφάνων, επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) και ψαλμούς από τη χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης τιμήθηκε η Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης ανακοίνωσε τη μετατροπή του χώρου σε πάρκο μνήμης των Θεσσαλονικέων Εβραίων θυμάτων του ναζισμού.
Το παρών στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κάτζ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, μέλη της κυβέρνησης εκπρόσωποι κομμάτων, αυτοδιοικητικοί, μέλη της εβραϊκής κοινότητας και απλοί πολίτες.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι δόθηκε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, με την έγκριση σχετικού κονδυλίου, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και η απόδοσή της, ως Πάρκο Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το Πάρκο Μνήμης ήταν το πρώτο έργο για το οποίο ζήτησε χρηματοδότηση στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Και διαβεβαίωσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι έτοιμος να προχωρήσει στην άμεση δημοπράτηση του έργου, το οποίο χαρακτήρισε «ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του τρόμου».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι «καμία άλλη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη δεν εξοντώθηκε τόσο μαζικά τόσο γρήγορα, όσο η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης» και χαιρέτισε την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Πάρκου Μνήμης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, για το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη εξασφαλίσει πόρους για τη χρηματοδότησή του.
Στην εκδήλωση παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, οι οποίοι συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, με τον σοφολογιότατο Ραβίνο της Θεσσαλονίκης Ιστχάμ Νταγιάν και του εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους , την αλληλεγγύη τους προς την κοινότητα και τη θλίψη τους για τα θύματα του ναζισμού.
Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Κώστας Γκιουλέκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, κ.α.
Εκ μέρους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά, δήλωσε πως αναμένει τις ενέργειες του νέου δημάρχου, λέγοντας πως οι Θεσσαλονικείς μοιάζουν να παρακολουθούν το ζήτημα της δημιουργίας του πάρκου μνήμης αμήχανοι και σιωπηλοί, όπως ήταν το μαύρο Σάββατο του ’42.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία χαρακτήρισε το πάρκο μνήμης προσκυνηματικό τοπόσημο κι έκλεισε την ομιλία της με την ευχή «αυτή η πόλη να ξαναγαπήσει τους νεκρούς της».
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, που, όπως είπε, έχει δεσμευθεί να εκπονήσει και ήδη επεξεργάζεται το περιεχόμενο ενός συνεκτικού εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού.
Συγκίνηση προκάλεσε η στιγμή κατά την οποία μαθητές του εβραϊκού σχολείου άφησαν λουλούδια στο Μνημείου Ολοκαυτώματος.