Με ένα μεγάλο ελληνικό γλέντι, παρουσία χιλιάδων μικρών και μεγάλων ομογενών, πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ηλικιωμένων Μελβούρνης και Βικτόριας στο Rye της Μελβούρνης, τιμώντας μια ξεχωριστή επέτειο, αυτή της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυσή της.
«Η φετινή εκδρομή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κάθε φιλοδοξία που είχαμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννης Κωστούλιας στην ομογενειακή ιστοσελίδα «Νέος Κόσμος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία των Συλλόγων Ελλήνων Ηλικιωμένων Μελβούρνης και Βικτόριας αντιπροσωπεύει πάνω από 100 συλλόγους και αριθμεί πάνω από 22.000 μέλη.
Τον ελληνικό παλμό στη γιορτινή ατμόσφαιρα έδωσαν η ορχήστρα «Μελβουρνιώτες» και τα χορευτικά συγκροτήματα της Ακαδημίας Χορού «Πήγασος» και της Σχολής Ελληνικών Χορών και Πολιτισμού Μανασή, καθώς πάνω από 150 χορευτές και χορεύτριες παρουσίασαν παραστάσεις χορών από κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας που χαρακτηρίζει την Αυστραλία, για πρώτη φορά φέτος φιλοξενήθηκαν πολυεθνικά χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, παρουσιάζοντας παραδόσεις και τραγούδια από την Ιταλία και τις Φιλιππίνες.
«Φέτος θεωρήσαμε σκόπιμο να γιορτάσουμε παρέα αυτή την εκδήλωση», πρόσθεσε ο Ι. Κωστούλιας, ενώ στην ομιλία του με αφορμή τον εορτασμό της 40ης επετείου της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στους στόχους της ίδρυσής της το 1984.
«Ο πρώτος στόχος ήταν η συγκέντρωση όλων των συλλόγων-μελών υπό την ‘ομπρέλα’ μίας κοινής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι αυτό επιδιώχθηκε μέσα από τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, είτε αυτές ήταν πολιτιστικές, εθνικές ή θρησκευτικές, με στόχο την ενότητα και τη συνύπαρξη όλων των ηλικιωμένων.
«Ο δεύτερος σκοπός της Ομοσπονδίας ήταν να λειτουργήσει ως ‘συνδετικός κρίκος’», συμπλήρωσε, καθώς μία από τις βασικές αρμοδιότητές της είναι και η μεταφορά των προβλημάτων των ηλικιωμένων (είτε αυτά είναι υγειονομικής είτε οικονομικής φύσεως), προς τις κρατικές υπηρεσίες.
Επιπροσθέτως, υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει η Ομοσπονδία, ως ένας φορέας ο οποίος αποσκοπεί στην ανάπτυξη σχέσεων με οργανισμούς διαφορετικών εθνικοτήτων, τονίζοντας ότι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων δεν αφορά μόνο τους Ελληνοαυστραλούς, αλλά όλους τους ηλικιωμένους ανεξαρτήτως εθνικότητας, «καθώς έτσι θα έχουμε καλά και εύστοχα αποτελέσματα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αιτήματα της Ομοσπονδίας προς τα ανώτερα κυβερνητικά όργανα, εκφράζοντας την επιθυμία της Ομοσπονδίας να διασφαλιστούν η πλήρης κάλυψη των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ηλικιωμένων από το Medicare, η δωρεάν παροχή φαρμάκων για όσους έχουν ανάγκη, όπως συνέβαινε παλαιότερα στη δεκαετία του ’80, καθώς και η επαναφορά του κρατικού ελέγχου στις εταιρίες ρεύματος και υγραερίου.