Ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία καλεί τις πανεπιστημιακές σχολές που τελούν υπό κατάληψη να διενεργήσουν ηλεκτρονικά τις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου απέστειλε λίγο νωρίτερα το υπουργείο Παιδείας, μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής. Ειδικότερα, η εγκύκλιος ουσιαστικά υπενθυμίζει στις διοικήσεις των ΑΕΙ τι προβλέπει η νομοθεσία για τη διενέργεια των εξετάσεων σε περιπτώσεις «ανωτέρας βίας».
Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ζήτησε επίσης έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αναφορικά με τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πανεπιστήμια.
Τι αναφέρει ο νόμος
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, «σε απάντηση ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορούν στη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων», το υπουργείο γνωστοποιεί ότι «η αξιολόγηση των φοιτητών δύναται να πραγματοποιείται με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις, ενδιάμεσες εξετάσεις προόδου, γραπτές εργασίες, εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις, συνδυασμό διαφορετικών μεθόδων αξιολόγησης ή άλλες μεθόδους αξιολόγησης που συνάδουν με το είδος κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κατά τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων, ως μεθόδων αξιολόγησης, εξασφαλίζεται υποχρεωτικά το αδιάβλητο της διαδικασίας…».
Και ειδικότερα, υπενθυμίζει ότι «με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγησης».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι σχολές, βάσει νόμου, έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν ψηφιακά τις εξετάσεις (και τα μαθήματα) στην περίπτωση οποιουδήποτε κωλύματος, ωστόσο, λόγω του αυτοδιοίκητου, τα ΑΕΙ είναι αυτά που πρέπει να αποφασίσουν τον τρόπο που θα οργανωθούν οι εξετάσεις, εάν δηλαδή θα κάνουν τηλε-εξετάσεις ή διά ζώσης.
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με φοιτητές και εκπαιδευτικούς να συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν.
Με πανό που έγραφε «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα», οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας συμμετείχαν ενεργά στο συλλαλητήριο.
Εν τω μεταξύ, τρίωρη στάση εργασίας έως τις 14:00 πραγματοποίησαν και οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
Συνολικά, περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς την Βουλή. Γύρω στις 15:00 το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε και οι διαδηλωτές αποχώρησαν χωρίς παρατράγουδα. Παράλληλα, παραδόθηκαν στην κυκλοφορία και η Πανεπιστημίου με τους γύρω δρόμους.
Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις: Στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα), το Βόλο (Θόλο), την Ξάνθη (Κεντρική Πλατεία), την Κομοτηνή (Κεντρική Πλατεία), την Αλεξανδρούπολη (Δημαρχείο), το Ρέθυμνο (Δημαρχείο) και το Ηράκλειο (Πλατεία Ελευθερίας), αλλά και στην Πάτρα.
Στη Θεσσαλονίκη, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει πως η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται» και «δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους».
Σημειώνεται πως αρκετές σχολές του ΑΠΘ αλλά και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τελούν υπό κατάληψη. Συνολικά, 23 τμήματα σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ βρίσκονται υπό κατάληψη. Υπενθυμίζεται πως ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ έχουν από έναν φοιτητικό σύλλογο.