Τη νέα χρονιά καλωσόρισε η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας καλώντας μέλη και φίλους να κόψουν όλοι μαζί τη βασιλόπιτα για το 2024, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της στη Νέα Ιωνία. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, συνεπικουρούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Αρβανίτη και άλλους ιερείς.
Την εκδήλωση, όπου τιμήθηκε ο διακεκριμένος παιδίατρος, συγγραφέας, ερευνητής και ποιητής Βάσος Ηλία Βογιατζόγλου για τη συμβολή του στην ανάδειξη του μικρασιατικού πολιτισμού, άνοιξε ο γ.γ. της Ένωσης Σταύρος Παπαγερασίμου και η Χορωδία Αλαγιωτών έψαλε τα κάλαντα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας Λουκάς Χριστοδούλου στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γενικότερο κλίμα που επικράτησε στην Ελλάδα το 2023 και τον κόσμο (πόλεμοι, πυρκαγιές, κλιματική αλλαγή, βία, γυναικοκτονίες) και παρουσίασε τις δράσεις της Ένωσης κατά το 2023, με την προβολή διαφανειών.
Η απονομή της τιμητικής πλακέτας που έγραφε «Η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας απονέμει τιμή στον ποιητή, συγγραφέα και ερευνητή Βάσο Ηλία Βογιατζόγλου για τη συμβολή του στην ανάδειξη του Μικρασιατικού Ελληνισμού και τη συνολική του προσφορά στα Γράμματα και τον Ανθρωπισμό. Νέα Ιωνία 14 Ιανουαρίου 2024», έγινε από τον δήμαρχο Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρη.
Το βιογραφικό του Βάσου Ηλία Βογιατζόγλου παρουσίασε ο β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Νίκος Παντελίδης ενώ ο ηθοποιός Ζαχαρίας Ρόχας διάβασε ένα σχεδίασμα αυτοβιογραφίας, γραμμένο από το τιμώμενο πρόσωπο.
Στην αντιφώνησή του ο Βάσος Βογιατζόγλου, πολύ συγκινημένος ευχαρίστησε την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, για την τιμή που του επιφύλαξε. «Ο Δημιουργός Θεός με αξίωσε πρώτα από όλα να ενσωματωθώ σε ανθρώπινη μορφή, να γίνω άνθρωπος. Και δεύτερο μεγάλο δώρο που μου επιφύλαξε ήταν να γεννηθώ σε οικογένεια Σπαρταλήδων. Και δεν το λέω καθόλου τυχαία αυτό, γιατί οι Μικρασιάτες υπήρξαν άνθρωποι ευσεβείς, φιλοπάτριδες, εργατικοί, φιλόξενοι. Και ευτύχησα, επίσης, να έχω δασκάλους Σπαρταλήδες. Από τους πρώτους δασκάλους που είχα, τον αείμνηστο Αντώνη Σαπουντζάκη και τον Ιορδάνη Δημητριάδη. Όλοι αυτοί οι ακέραιοι άνθρωποι, πραγματικά, οι πνευματικοί άνθρωποι, με δίδαξαν πάνω από όλα την έννοια του χρέους στη ζωή. Αυτό με ακολούθησε όλα τα μετέπειτα χρόνια», είπε μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος Ιωνιώτης.
Ποιος είναι ο Βάσος Βογιατζόγλου
Γεννήθηκε, το 1935, στη Νέα Ιωνία Αττικής. Είναι παιδίατρος και μέλος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», ερευνητής της ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ποιητής, ονοματολόγος και δοκιμιογράφος.
Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες Μικρασιάτες από τη Σπάρτη (Isparta) της Πισιδίας.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική. Διατηρεί σε εθελοντική βάση την παιδιατρική φροντίδα των παιδιών στις Γυναικείες Φυλακές του Κορυδαλλού και της Θήβας.
Στα γράμματα εμφανίζεται με την ποιητική συλλογή Δανάη (1966). Ακολουθούν οι συλλογές Στον αστερισμό της Παρθένου και Οι εξόριστοι (1969), Ο αναμενόμενος (1972), Ο φόνος του πολεμιστή (1974), Οι επιζώντες (1975), Ιχνηλασία (1977), Το στίγμα (1988), Οι λόγοι του Αρχάγγελου (1995) και Τα ποιήματα: 1966-1996 (1996).
Παράλληλα με την ποίηση μελετά την ιστορία και τη λαογραφία του μικρασιάτικου ελληνισμού και δημοσιεύει τις μελέτες Πισιδία της Μικράς Ασίας (1978), Παρουσίες (1979), Γειτονιές των απίστων (1981), Σπάρτη της Μικράς Ασίας (1986), Επώνυμα της Μικρασίας: Τουρκικά και Τουρκογενή επώνυμα στην Ελλάδα (1992), Γιάννηδες και Γιώργηδες (1994), Η Αλάια της Μικράς Ασίας (1995) και Τα πισίδικα βαφτιστικά και επώνυμα (1998).
Έχει δημοσιεύσει επίσης την αισθητική μελέτη Τα πρόσωπα του Ιανού (1991), τη μετάφραση των ψαλμών του Δαβίδ Βίβλος Ψαλμών (1992), το οδοιπορικό στο Άγιον Όρος Οι καμπάνες του Παντοκράτορα (1992) και Το βιβλίο του Ιώβ (2007)· ενώ διηγήματα, χρονικά, μελέτες και δοκίμιά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά της Αθήνας και της Λευκωσίας, και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ρουμάνικα και τα πολωνέζικα.
Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια για την ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων για τη συμβολή του στη μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού το 1986 από την Ακαδημία Αθηνών.
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων, της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας και της Μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου.
⇒ Με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το zonews.gr.