Θέμα ισότητας που δεν προσφέρεται για διχασμό χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση που αφορά τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «παρελθοντικές διαφωνίες δεν έβλαψαν τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας», ξεκαθαρίζοντας ότι σέβεται όλες τις απόψεις που ακούστηκαν στον δημόσιο διάλογο.
Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιδιώκει κυρίως την προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων, που ήδη υπάρχουν και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Όπως ανέφερε, «ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών προβλέπεται σε σε 36 χώρες σε πέντε ηπείρους και πουθενά δεν έβλαψε την κοινωνική ευημερία. Συζητήθηκε και στο εσωτερικό των κομμάτων και είμαι ικανοποιημένος που συζητήθηκε στην παράταξη μας χωρίς το ισοπεδωτικό μέτρο της κομματικής πειθαρχίας» πρόσθεσε.
«Σέβομαι όλες τις απόψεις, της παράδοσης και της εξέλιξης. Ακούστηκαν φωνές που δεν είχαν ακουστεί, όπως των ομόφυλων γονέων, που θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους θα καταλήξει στον άλλο γονέα και όχι σε κάποιο ίδρυμα. Το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το πλαίσιο της παρένθετης κύησης. Δεν προσθέτει ορολογίες όπως Γονέας 1 και Γονέας 2. Η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήρι πολιτικών. Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαίωμα σε μερικούς, χωρίς να αφαιρεί δικαίωμα από τους πολλούς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού», είπε, κάνοντας λόγο για «θέμα ισότητας, που δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και για υπερβολικές μεγεθύνσεις» κατέληξε.
Επιστολική ψήφος
Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο θέμα της επιστολικής ψήφου, η οποία συζητείται σήμερα στη Βουλή, ασκώντας κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους, ξεκαθαρίζοντας ότι η τροπολογία για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές «αν απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές», όπως είπε.
Πριν αναφερθεί στη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη, αλλά και στη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «η Ελλάδα ανήκει εις την Δύσιν».
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου, με αφορμή μια τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης και η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες; Και εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να ξεπεραστεί η όποια αντίρρηση γύρω από το ζήτημα αυτό: ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία» υπογράμμισε.
Ο νέος δικαστικός χάρτης
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη, που θα παρουσιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, κάνοντας λόγο για μια «σημαντική μεταρρύθμιση», που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια.
Συγκεκριμένα, ο νέος δικαστικός χάρτης περιλαμβάνει ριζική αναδιάρθρωση στα ειρηνοδικεία και στα πρωτοδικεία της χώρας.
Αρκετά ειρηνοδικεία θα κλείσουν και οι δικαστές τους θα ενταχθούν στο δυναμικό των πρωτοδικείων, ενώ σε νομούς που υπάρχουν δύο πρωτοδικεία, θα μείνει ένα. Από την κυβέρνηση λένε ότι πρόκειται για μια νομοθετική τομή, με στόχο την «απελευθέρωση» δικαστικών από μη παραγωγικές θέσεις, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός απονομής της δικαιοσύνης. Ήδη, πάντως, οι τοπικές αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές είναι οξείς και έχουν φτάσει σε αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, πολλοί εκ των οποίων τυγχάνουν και δικηγόροι.