Τρόπο για να αποκαταστήσει την επικοινωνία με το «Ingenuity» αναζητά η NASA, καθώς χάθηκε η επαφή με το μικρό ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της 72ης πτήσης του στον Άρη.
Το «Ingenuity» –που μοιάζει με μεγάλο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος– έγινε το 2021 η πρώτη μηχανοκίνητη ιπτάμενη συσκευή που πραγματοποίησε πτήση σε άλλον πλανήτη. Έφτασε στον Άρη με το ρόβερ «Perseverance», το οποίο λειτουργεί ως «ενδιάμεσος», συλλέγοντας τα δεδομένα και αναμεταδίδοντάς τα στη Γη.
Στην πτήση που πραγματοποίησε την Πέμπτη έφτασε σε ύψος 12 μέτρων. Όμως κατά τη διαδικασία της καθόδου η επικοινωνία μεταξύ του ελικόπτερου και του ρόβερ διακόπηκε πρόωρα, πριν από την προσγείωση. Οι ομάδες που είναι αρμόδιες για το ελικόπτερο «αναλύουν τα διαθέσιμα δεδομένα και εξετάζουν τα επόμενα βήματα για να αποκαταστήσουν την επικοινωνία», ανέφερε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
Η πτήση αυτή έγινε προκειμένου να ελεγχθούν τα συστήματα του ελικοπτέρου, επειδή στην προηγούμενη είχε προσγειωθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X to Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA που κατασκεύασε το ελικόπτερο ανέφερε ότι το ρόβερ «Perseverance» δεν μπορεί να δει επί του παρόντος το «Ingenuity», αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσεγγίσει την περιοχή για μια «οπτική επιθεώρηση».
Ready for another flight!
The #MarsHelicopter will perform a quick “pop-up” flight as early as Jan. 18. Ingenuity will travel to an altitude of 12 meters for 32 seconds during this short up-and-down flight. See all the preview stats here: https://t.co/w8qyabJcZE pic.twitter.com/6Loe2rIaMh
— NASA JPL (@NASAJPL) January 17, 2024
Η NASA είχε χάσει και στο παρελθόν την επαφή, όπως πέρσι, που δεν επικοινωνούσε μαζί του επί δύο μήνες. Ωστόσο, εκείνη η διακοπή επικοινωνιών ήταν αναμενόμενη.
Το «Ingenuity», που ζυγίζει μόλις 1,8 κιλά, επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιήσει μόνο 5 πτήσεις, αλλά η αποστολή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συνολικά, έχει διανύσει 17 χιλιόμετρα και έχει φτάσει σε ύψος τα 24 μέτρα.
Η… μακροβιότητά του είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι πρέπει να «επιβιώσει» στο ψύχος της αρειανής νύχτας και θερμαίνεται μόνο χάρη στα ηλιακά πάνελ του που φορτίζουν τις μπαταρίες του την ημέρα. Έτσι, εξελίχθηκε σε μόνιμο «σύντροφο» του ρόβερ «Perseverance», αποστολή του οποίου είναι να αναζητήσει ίχνη αρχαίας ζωής στον Άρη.