Το φωτογραφικό αρχείο του Γεώργιου Ψωμιάδη θα… μετράει τις μέρες του 2024, με εικόνες από τις Σάπες μιας άλλης εποχής. Πρόκειται για το ημερολόγιο που ετοίμασε ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά», επιλέγοντας να επανασυστήσει το κομμάτι αυτό της Ροδόπης.
Ο Γεώργιος Ψωμιάδης γεννήθηκε στα Κασσιτερά το 1935, από γονείς πρόσφυγες πρώτης γενιάς από τον Πόντο, από την περιοχή της Κερασούντας. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος ήταν από την Τσίτε, η μητέρα του Παρθένα (το γένος Εμιρζά) από το Τσαγράκ. Εγκαταστάθηκαν στα Κασσιτερά το 1924, και το 1947 μετοίκησαν στις Σάπες.
Η πρώτη του επαφή με τη φωτογραφία ήταν σε ηλικία 19 ετών, όταν ο αδελφός του Γιάννης έφερε από τη Γερμανία μια AGFA 12άρα. Λίγους μήνες αργότερα απέκτησε τη δική του μηχανή, μια KODAK Retinette 36άρα. Έναν χρόνο μετά, το 1955, πήρε μια δεύτερη KODAK, τη Retina, και το 1956 απέκτησε και φλας.
Μέχρι το 1957 ασχολούνταν ημιεπαγγελματικά με τη φωτογραφία, στέλνοντας στην Κομοτηνή τα φιλμ για εμφάνιση, στο φωτογραφείο του Βάττη. Την εποχή εκείνη στις Σάπες επαγγελματίες φωτογράφοι ήταν οι αδελφοί Ανέστης και Αλέξανδρος Χαρισιάδης.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, που κράτησε από το 1957 έως το 1959, ο Γεώργιος Ψωμιάδης επικεντρώθηκε στη φωτογράφιση εντός του στρατοπέδου. Όταν απολύθηκε εργάστηκε σε φωτογραφείο στη Δράμα. Το μικρόβιο είχε μπει για τα καλά, καθώς πλέον εξελισσόταν σε έναν φωτογράφο που γνώριζε όλα τα στάδια.
Με την επιστροφή του στις Σάπες το 1960 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία, συστηματικά μέχρι το 1984, και περιστασιακά μέχρι το 1990 περίπου.
Στην αρχή χρησιμοποιούσε για εργαστήριο χώρους του σπιτιού του· έστησε το πρώτο του φωτογραφείο το 1963 στην οδό Παπαστεργίου και το δεύτερο στην οδό Μαρινάκη, διαθέτοντας παράλληλα νυφικά και είδη βάφτισης. Όταν έκλεισε τα καταστήματα έστελνε τα (έγχρωμα πλέον) φιλμ για εμφάνιση στην Καβάλα.
Εκτός από τις Σάπες ο Γεώργιος Ψωμιάδης ήταν περιζήτητος και στα γύρω χωριά, όπου τον καλούσαν κυρίως σε γάμους και γλέντια· και ο ίδιος όμως επεδίωκε να βρίσκεται σε πανηγύρια που τότε συγκέντρωναν πλήθος κόσμου.
Φωτογραφίες του βρίσκονται σε πάρα πολλά οικογενειακά άλμπουμ – μάλιστα, από το 1962 και μετά καθιέρωσε στην πίσω πλευρά εκτός από τη σφραγίδα του να βάζει και ημερομηνία.
Για το ημερολόγιο του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» υλικό παραχωρήθηκε από τον ίδιο τον Γεώργιο Ψωμιάδη, ο οποίος ζει ακόμα στις Σάπες με τη σύζυγό του Μάρθα, εγγονή του λυράρη Ευθύμιου Κενανίδη. Έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά και επτά δισέγγονα.
Επίσης, φωτογραφίες παραχώρησαν οι: Λεωνίδας Παυλίδης, Σταύρος Γιαννόπουλος, Ελένη Πολυχρονιάδου, Άννα Εμιρζά, Στέργιος Κενανίδης. Πολύτιμη ήταν η συμβολή του πρώην διευθυντή του Δημοτικού Σαπών Γεώργιου Κεραμυδά, αλλά και του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Σάββα Μαυρίδη που επιμελήθηκε το ημερολόγιο.