Το έθιμο της «Καμήλας» αναβίωσε χθες, Σάββατο, στη Γαλάτιστα του Πολυγύρου Χαλκιδικής για μία ακόμη χρονιά.
Οι επισκέπτες που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το δρώμενο, είχαν παράλληλα την ευκαιρία να επισκεφθούν και τον Βυζαντινό Πύργο της πόλης, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, ενώ ταυτόχρονα απόλαυσαν πίτες και παραδοσιακά εδέσματα, προσφορά των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.
Χθες η αρπαγή της Μανιώς…
Το έθιμο της «Καμήλας» έχει τις ρίζες του στην εποχή της Tουρκοκρατίας και αναπαριστά την αρπαγή της όμορφης Γαλατσάνας Μανιώς από τον αγά του χωριού, με σκοπό να την κλείσει στο χαρέμι του.
Η ιστορία θέλει τα παλικάρια του χωριού, με επικεφαλής τον αγαπημένο της Μανιώς, μη μπορώντας να ανεχτούν την αρπαγή και την προσβολή, να σκαρφίζονται το τέχνασμα της καμήλας, κάτι παρόμοιο με τον Δούρειο Ίππο, για να ελευθερώσουν την κοπέλα.
Κάθε χρόνο ανήμερα των Φώτων κατασκευάζεται το ομοίωμα της καμήλας, το οποίο είναι ένας ξύλινος σκελετός με επένδυση από χοντρά υφαντά, ενώ στο εσωτερικό του είναι τοποθετημένα μεγάλα κουδούνια με τέτοιον τρόπο, ώστε να βγάζουν αρμονικό ήχο. Το ομοίωμα συνοδεύουν οι νέοι του χωριού, οι οποίοι ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες.
…και σήμερα ο γάμος
Σήμερα, Κυριακή του Αϊ-Γιαννιού, θα γίνει η αναπαράσταση του γάμου της Μανιώς. Σύμφωνα με το έθιμο, νύφη και κουμπάρα είναι άνδρες ντυμένοι με γυναικεία ρούχα, καθώς εκείνα τα χρόνια οι γυναίκες δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος σε δημόσια γλέντια. Οι φίλοι του γαμπρού, με συνοδεία οργάνων, ξεκινούν να πάρουν την κουμπάρα. Με την κουμπάρα κατευθύνονται στο σπίτι του γαμπρού, κι από κει με νταούλια και ζουρνάδες αλλά και με καβαλαραίους συνοδεία, πηγαίνουν και παίρνουν τη νύφη. Η πομπή καταλήγει στην πλατεία, όπου ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.