Σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά.
Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η κρίση στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.
«Σηματοδοτεί η επίσκεψη αυτή, για ακόμα μια φορά, τον σημαίνοντα ρόλο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα, συνολικά αλλά και στην περιοχή ευρύτερα» επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, και παράλληλα σημείωσε πως οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και το momentum της συνάντησης, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται και την Τουρκία (θεωρείται πιθανό σήμερα να υπάρξει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν). Στο τραπέζι των συζητήσεων στην γειτονική χώρα θα βρεθούν δύσκολα θέματα, και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει ένα ανατολίτικο παζάρι.
Να σημειωθεί εδώ πως οι ΗΠΑ θέλουν να περάσει μέσα στον Ιανουάριο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει τα F-16, και αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο εστιάζει ιδιαιτέρως η γειτονική χώρα. O Τούρκος πρόεδρος παραμένει βέβαια ένας απρόβλεπτος παίκτης στην γεωπολιτική σκηνή και μένει να φανεί πώς θα πορευθεί το επόμενο διάστημα.
Στην Αθήνα αυτό που επισημαίνεται είναι πως η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται.
«Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών. Το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς άλλες χώρες», λένε στελέχη της κυβέρνησης.
Επισημαίνουν ακόμα πως δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, με προγράμματα άλλων χωρών. Η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα Μπλίνκεν
Όπως έχει γίνει γνωστό, σήμερα το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του στα Χανιά.
Θ’ ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Αριστοτελία Πελώνη.
Τέλος, να σημειωθεί πως ο Άντονι Μπλίνκεν θα συνεχίσει την περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή και θα επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, καθώς και την την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.