Made in… Βόρεια Κορέα θεωρούν οι ΗΠΑ ότι ήταν οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στις ρωσικές επιθέσεις ευρείας κλίμακας που έγιναν τις τελευταίες ημέρες κατά της Ουκρανίας, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι να καταγγέλλει «τη συνεχιζόμενη και ανησυχητική κλιμάκωση» της υποστήριξης που παρέχει η Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα.
«Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πρόσφατα στη Ρωσία συστήματα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.
Η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ζήτησε να αυξηθεί η παραγωγή εκτοξευτήρων ρουκετών. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού, ενόψει της προετοιμασίας «μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης» με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο KCNA.
Έτσι, ο Λευκός Οίκος πιέζει εκ νέου το Κογκρέσο να εγκρίνει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να θέτουν όρους. «Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, που αντιμετώπισε μπαράζ βομβαρδισμών από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες, παραμένει απόλυτη προτεραιότητα», υπογράμμισε ο Τζον Κίρμπι.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν από τους βορειοκορεατικούς πυραύλους στις 30 Δεκεμβρίου, στη Ζαπορίζια, και πολλούς ακόμα στις 2 Ιανουαρίου στο πλαίσιο μεγάλης αεροπορικής επίθεσης.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η παράδοση των πυραύλων αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.
Τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από 1.000 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά είχαν σταλεί στη Ρωσία μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Επίσης η Σεούλ εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει πάνω από 1 εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα τεχνικές συμβουλές για τους δορυφόρους της. Η αμερικανική πλευρά προσθέτει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησε για ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και «σύγχρονες τεχνολογίες».
Η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ουκρανία και τους συμμάχους της, κυρίως μετά τη συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη ρωσική Άπω Ανατολή.