Την ώρα που η Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα και βρισκόμαστε εν αναμονή της άφιξης του Άντονι Μπλίνκεν σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, το βράδυ της Πέμπτης παρουσιάστηκε σε αδρές γραμμές το ισραηλινό σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Μετά από σχεδόν τρεις μήνες πολέμου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ περιέγραψε τη νέα εποχή στην οποία δεν θα κυβερνούν ούτε η Χαμάς ούτε κάποια ισραηλινή πολιτική Αρχή.
Σύμφωνα με το σχέδιο –το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση Νετανιάχου που εμφανίζεται διχασμένη καθώς το ζήτημα είναι ακανθώδες– οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν έως την επιστροφή των ομήρων, έως την «καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» και έως την «εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών».
Κατόπιν θα αρχίσει η νέα φάση, η επόμενη ημέρα του πολέμου, κατά την οποία «η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα».
Τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ πρότεινε να επιστρέψουν εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να μεταναστεύσει. Παρόμοια πρόταση έχει διατυπώσει και άλλος ακροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών). Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς.
Israeli Defence Minister Yoav Gallant unveils post-war plan for Gaza that excludes both Hamas and Israeli rule with the plan focusing on hostage return, dismantling Hamas, and ensuring no security threat to Israelhttps://t.co/LX67WiY3IE
— TRT World (@trtworld) January 5, 2024
Πάντως, στο σχέδιο του υπουργού Άμυνας δεν προβλέπεται ισραηλινή πολιτική παρουσία «μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου». Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση «ελευθερία δράσης» στο θύλακα, για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.
«Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν [τη διακυβέρνηση], υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ» είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει να αναλάβει τη διακυβέρνηση του θύλακα των 2,4 εκατ. κατοίκων.
Σχεδόν 22.500 νεκροί σε τρεις μήνες
Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν για ακόμα μια φορά αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας· αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο περιέγραψαν σκληρές μάχες.
Αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού έπληξαν χθες τη Χαν Γιούνις, η οποία έχει μετατραπεί σε επίκεντρο των εχθροπραξιών το τελευταίο διάστημα.
Στο νεκροτομείο Νάσερ, ο Μπάχα Αμπού Χάταμπ, στεκόταν κλαίγοντας και σε κατάσταση σοκ μπροστά στα νεκρά ανίψια του. «Είχαν βρει καταφύγιο σε χωράφι, όπου έστησαν σκηνή για να προστατεύονται από το κρύο, αλλά ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα τα σκότωσαν καθώς κοιμούνταν. Γιατί; Επειδή ήταν παιδιά; Απειλούσαν μήπως το Ισραήλ και τις ΗΠΑ;» είπε ανάμεσα σε λυγμούς.
Από το ξέσπασμα του πολέμου πριν από περίπου τρεις μήνες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.438 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Με άλλα λόγια, σχεδόν του 1% του πληθυσμού στον παλαιστινιακό θύλακα.
Μπλίνκεν ξανά
Η ανησυχία πως ο πόλεμος θα βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή εντάθηκε περαιτέρω μετά το θάνατο την Τρίτη στη Βηρυτό του υπαρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, σε αεροπορικό πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που πήγαν στην κηδεία του και ζήτησαν εκδίκηση.
«Ο εχθρός νομίζει πως με τη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι μπορεί να νικήσει την αντίσταση και να επιβάλει τους όρους του […] αλλά απέτυχε. Δεν θα μπορέσει ποτέ να αναγκάσει τη Χαμάς να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της, το όραμά της και τη στρατηγική της», τόνισε σε ομιλία του ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια.
Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου που πρόσκειται στο Ιράν και είναι σύμμαχος της Χαμάς, προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον κάθε νέας κλιμάκωσης μετά το θάνατο του Σάλεχ αλ Αρούρι.
Και καθώς πολλές κυβερνήσεις ανησυχούν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και γενίκευσης του πολέμου, στο Ιράν το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας. Τα εκρηκτικά που πυροδότησαν σκότωσαν 84 ανθρώπους κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και του «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή.
Στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Χούθι –που θεωρείται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν– πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ για να «υποστηρίξουν» τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ σε Συρία και Ιράκ αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις έχουν γίνει στόχος 100 και πλέον επιθέσεων.
Έτσι, ο Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε από την Ουάσινγκτον για την 4η περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους σταθμούς (θα συναντηθεί αύριο στα Χανιά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη), ενώ θα μεταβεί και στην Τουρκία. Άλλοι σταθμοί είναι το Ισραήλ, η κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.
«Δεν αναμένουμε οι συνομιλίες σε αυτό το ταξίδι να είναι εύκολες», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.