Το χειρότερο σενάριο μοιάζει να επιβεβαιώνεται στη Μέση Ανατολή, όπου εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό κατά την οποία σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χαμάς, ο 57χρονος Σάλεχ αλ Αρούρι, δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος, και τέσσερα ακόμα άτομα.
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου απειλεί με αντίποινα, ενώ η Χαμάς διαμηνύει ότι σταματούν όλες οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στη Γάζα.
Το Ισραήλ επισήμως δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, εντούτοις ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για επίθεση κατά του Λιβάνου – η χώρα προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Πάντως, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για «κάθε σενάριο», όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπός του Ντανιέλ Χαγκαρί.
Το πλήγμα έγινε σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, το οποίο είναι οχυρό της Χεζμπολάχ. Η σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση δεν προειδοποίησε μόνο το Ισραήλ, αλλά και της ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι επίθεση κατά του Λιβάνου και σοβαρή εξέλιξη στον πόλεμο «μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης» – ο τελευταίος όρος αναφέρεται στο Ιράν και στους συμμάχους του στην περιοχή.
Από τις 7 Οκτωβρίου, ημέρα που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, στη Συρία και στο Ιράκ όπου οι αμερικανικές βάσεις έχουν γίνει πολλές φορές στόχος, αλλά και στην Ερυθρά Θάλασσα όπου οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτίθενται σε πλοία, με μεγάλες συνέπειες στο διεθνές εμπόριο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκατς, ο οποίος ανήκει στο Πολεμικό Συμβούλιο που έχει συστήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας να αποφευχθεί κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, «ειδικά στον Λίβανο». Από τη μεριά του ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε πως πρόκειται για «έγκλημα» που έχει στόχο να παρασύρει τη χώρα σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης με το Ισραήλ.
Ο Σάλεχ αλ Αρούρι που έγινε στόχος των Ισραηλινών γεννήθηκε στην Άρουρα της Δυτικής Όχθης. Ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια, από το 2017. Ήταν επίσης ο ηγέτης στη Δυτική Όχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.
Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία· τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.