Τον 19ο αι. η Μυτιλήνη έμοιαζε με ευρωπαϊκή κωμόπολη. Σημαντικό εμπορικό και τραπεζικό κέντρο καθώς ήταν, το νησί διατηρούσε σχέσεις με προηγμένα κέντρα της Ανατολής –όπως η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη–, ενώ η επαφή με τη Δύση επηρέασε την οικονομία και την κοινωνία με αισθητικά ρεύματα που αποτυπώθηκαν στον τρόπο ζωής, την τέχνη και την αρχιτεκτονική.
Τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά που έχτισαν οι αστοί στη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα –αλλά και στις αρχές του 20ού– αποτέλεσαν τρόπο επίδειξης του πλούτου που συσσώρευσαν από το εμπόριο και τη ναυτιλία.
Ένα από αυτά είναι το Αρχοντικό Γούτου, το οποίο έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό μνημείο.
Ο Αργύρης Χατζημαλλής, τέταρτης γενιάς Μικρασιάτης και υπεύθυνος φροντίδας του αρχοντικού, μίλησε γι’ αυτό στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3: «Χτίστηκε περίπου το 1909 από τον διάσημο τότε Σμυρνιό αρχιτέκτονα Ιγνάτιο Βαφειάδη. Πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο Λουκάς Γούτος –ένας ντόπιος μεγαλέμπορος–, και το σπίτι συνέχισε να κατοικείται από την οικογένεια. Μάλιστα κατά το 90% σώζεται η οικοσκευή, τα έπιπλα, τα σερβίτσια και αντικείμενα έχουν έρθει από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη».
Παράλληλα η σεφ Ελπίδα Κουμαρέλα μιλά για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και τα φαγητά που ετοίμαζαν παλιά οι οικοδέσποινες.