Οικειοποίηση της Αγια-Σοφιάς, συνδέοντας το μνημείο με το τουρκικό έθνος και απορρίπτοντας κάθε έκκληση για επιστροφή στον αμιγώς μουσειακό χαρακτήρα, έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας το Σάββατο το βράδυ στην απονομή βραβείων τέχνης στην Κωνσταντινούπολη.
Τα εν λόγω βραβεία έχουν καθιερωθεί στη μνήμη του στρατευμένου ισλαμιστή Τούρκου ποιητή Νετζίπ Φαζίλ Κισάκιουρεκ, ο οποίος ήταν αναφανδόν υπέρ της επαναλειτουργίας του μνημείου ως τέμενος και είχε συγκρουστεί πολιτικά με το κεμαλικό κατεστημένο.
«37 χρόνια μετά το θάνατό του [σ.σ. του ποιητή] είχαμε την τιμή να ανοίξουμε την Αγία Σοφία, που ήταν το μεγαλύτερο όνειρό του. Δόξα στον Αλλάχ. Έπειτα από 80 χρόνια λαχτάρας, σπάσαμε τις αλυσίδες μαζί και αποκαταστήσαμε την Αγια-Σοφιά στην αρχική της μορφή, σύμφωνα με την επιθυμία του Πορθητή» υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Και πρόσθεσε: «Δοξάζω για άλλη μια φορά τον Κύριό μου που μας χάρισε αυτή την τιμή, αυτή την αξιοπρέπεια να χαρούμε το τέλος της αιχμαλωσίας της Αγια-Σοφιάς. Το να μας μνημονεύουν ως τον πρόεδρο που άνοιξε ξανά την Αγια-Σοφιά είναι η μεγαλύτερη τιμή στον κόσμο της καρδιάς μας».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι αυτοί που θα προστατέψουν το τέμενος είναι οι νέοι, οι οποίοι θα δώσουν το παρών στο κάλεσμα ο καθένας ξεχωριστά. «Όσο αυτό συμβαίνει, Θεού θέλοντος, ο ήχος του Κορανίου από τους τρούλους της Αγια-Σοφιάς και το κάλεσμα για προσευχή από τους μιναρέδες της δεν θα σταματήσουν ποτέ. Το Μέγα Τέμενος της Αγια-Σοφιάς θα συνεχίσει να απευθύνεται στις καρδιές των πιστών για πάντα ως σύμβολο του τουρκικού αιώνα» συμπλήρωσε.