Αν και δεν έγινε ποτέ επαγγελματίας μαγείρισσα, τα βιβλία της Σμυρνιάς Χρύσας Παραδείση υπάρχουν ακόμα σε πάρα πολλά σπίτια. Ο θηλυκός… Τσελεμεντές ξεχώριζε διότι οι συνταγές της διακρίνονται για τη σαφήνεια, την απλότητα και την ευκολία στην εφαρμογή τους.
Από το Νέα μαγειρική-ζαχαροπλαστική και εγκυκλοπαίδεια της κουζίνας που εκδόθηκε το 1963 αντιγράφουμε τη συνταγή για τη σμυρνέικη βασιλόπιτα:
2 φλ. τσαγιού αλεύρι (225 γρ.) |
2 κ.σ. κοφτές κορν-φλάουρ |
1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ |
½ φλ. τσαγιού ζάχαρη |
⅔ φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο |
1 αβγό |
1 κρόκο αβγού |
μερικά γαρίφαλα |
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν-φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε το μίγμα.
- Ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο κομματάκια και τρίβουμε το μίγμα μέχρι να γίνει σαν χονδρός τραχανάς.
- Χτυπάμε ελαφρά το αβγό και το προσθέτουμε.
- Ζυμώνουμε ελαφρά και πατάμε τη ζύμη μέσα σε ρηχό ταψί διαμέτρου περίπου 22 εκ. ή σε φόρμα για τάρτες, αφότου έχουμε βουτυρώσει.
- Στρώνουμε την επιφάνεια της ζύμης και γαρνίρουμε με ένα πιρούνι ή με την ειδική ξύλινη στάμπα με τον δικέφαλο αετό*.
- Αλείφουμε τη βασιλόπιτα με τον κρόκο, αφού τον χτυπήσουμε με μια κουταλιά νερό, και καρφώνουμε μερικά γαρίφαλα.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (177οC), για 45 περίπου λεπτά.