Το πρώτο πράσινο φως, από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, πήρε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ.
Καταψήφισαν το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας.
Μετά την έγκρισή του από την 27μελή επιτροπή, το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης –εκτιμάται στις 16 Ιανουαρίου–, και μετά θα πρέπει η απόφαση να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν.
Το πρωτόκολλο που είχε στείλει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Τούρκος πρόεδρος είχε τεθεί αρχικά στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Εξωτερικών στις 16 Νοεμβρίου, ωστόσο η σχετική συζήτηση είχε αναβληθεί.
Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε η έγκριση του πρωτοκόλλου να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο της τουρκικής αεροπορίας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από τη Βουδαπέστη στις 18 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε μάλιστα ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν εκείνος που του ζήτησε να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, και οι ΗΠΑ θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία «με τον ίδιο τρόπο».
Μάλιστα, ενέπλεξε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον Καναδά. Όπως είπε, «ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες… Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».