Παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ύμνους του Αγίου Δωδεκαημέρου που δημιούργησαν ατμόσφαιρα κατανυκτική, καθώς και γιορτινούς ήχους και μελωδίες έψαλαν μέλη ελληνικών συλλόγων και χορωδίες στη διάρκεια της εκδήλωσης «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα», που διοργανώνει κάθε χρόνο στο Σίδνεϊ η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, έλαβαν μέρος κληρικοί της τοπικής Εκκλησίας, ιεροψάλτες, μαθητές και μαθήτριες των ελληνορθόδοξων κολεγίων και των κατηχητικών σχολείων, χορωδίες ενοριών και ομογενειακών οργανώσεων, καθώς επίσης η χορωδία της Χριστιανικής Ενώσεως Νέας Νοτίου Ουαλίας και η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εστίασε στο γεγονός ότι η πολυπόθητη ειρήνη αποτελεί ακόμα ζητούμενο για πολλές περιοχές του πλανήτη μας, αναφέροντας ενδεικτικά την Ουκρανία αλλά και τους Αγίους Τόπους και παρακάλεσε τους παρισταμένους «να συνεχίσουν να προσεύχονται καρδιακά για να ειρηνεύσει ο κόσμος, να ειρηνεύσουν οι άνθρωποι και να εκλείψουν οι πόλεμοι. Αν είναι δυνατόν, πόλεμο να μην ξαναζήσει ποτέ κανένας άνθρωπος και κανένα έθνος».
Παράλληλα, επισήμανε ότι η εμπειρία του πολέμου μπορεί να αγγίξει όλους τους ανθρώπους, ακόμα κι αν τους χωρίζει ικανή απόσταση από τους τόπους όπου εξελίσσονται πολεμικές συγκρούσεις. «Ο πόλεμος δε σχετίζεται μόνο με τα συμφέροντα, τις διαφωνίες των λαών ή τις επεκτατικές τάσεις που έχουν κάποιοι», παρατήρησε και εξήγησε ότι ο πόλεμος και η ειρήνη έχουν να κάνουν και με την ψυχή του ανθρώπου.
«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι τους, μέσα στο σπίτι τους, χωρίς να έχουν ερεθίσματα από κάποιον και να τους ενοχλεί κανείς, αλλά η καρδιά τους δεν ειρηνεύει».
«Ο Χριστός είναι αυτός ο οποίος μπορεί να δώσει την ειρήνη στην ψυχή των ανθρώπων», επισήμανε με έμφαση.