Ένας σπουδαίος Έλληνας με καταγωγή από την ιστορική Σαντά του Πόντου, ο Ηρακλής Παπουνίδης δεν είναι πια εδώ. Πέθανε πριν από λίγες μέρες βυθίζοντας στη θλίψη τους δικούς του ανθρώπους αλλά και όλους όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν είτε στη Γεωργία όπου έζησε επί πολλά χρόνια είτε στη Θεσσαλονίκη όπου ρίζωσε μετά την έλευσή του στη μητέρα πατρίδα. Η κηδεία του έγινε στη Νέα Σάντα Κιλκίς.
Ο Ηρακλής Παπουνίδης ήταν ο εμπνευστής του πρώτου ερασιτεχνικού ελληνικού συγκροτήματος τραγουδιού και χορού στη Σοβιετική Ένωση. Το «Συρτάκι» γεννήθηκε το 1966 στο πνευματικό κέντρο «Οι Χημικοί».
Το «Συρτάκι» πραγματοποίησε πολλές περιοδείες σε αρκετές περιοχές της ΕΣΣΔ. «Όμως τα μέλη του προτιμούσαν την Τιφλίδα, το Σουχούμι, το Μπατούμι, την Τσάλκα, το Τέτρι-Τσκάρο και άλλες πόλεις, χωριά και οικισμούς με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό. Κάποια στιγμή η δουλειά του συγκροτήματος τράβηξε το ενδιαφέρον της Φιλαρμονικής Εστίας Γεωργίας.
»Αποδεικνύοντας το επαγγελματικό τους επίπεδο, το 1974 σχεδόν όλα τα μέλη του συγκροτήματος εντάχτηκαν στο πρόγραμμα της Φιλαρμονικής Εστίας και του υπουργείου Πολιτισμού της Γεωργίας. Σε αυτό το σημείο άλλαξε και το όνομα του (επαγγελματικού πια) συγκροτήματος, από «Συρτάκι» σε «Ελλάδα», και ύστερα από τις απαιτούμενες διαδικασίες ξεκίνησαν οι περιοδείες σε όλη την επικράτεια της ΕΣΣΔ», έγραφε ο ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης σε άρθρο του για τον τραγουδιστή Παύλο Τσαντεκίδη (Τσαντέκοφ), τη χρυσή φωνή των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Τη δεκαετία του ’80 ο Ηρακλής Παπουνίδης ήταν πολύτιμος αρωγός του Συλλόγου Ελληνικής Νεολαίας Τιφλίδας. Εκεί δίδασκε ελληνικούς και ποντιακούς χορούς ενώ έκανε εισηγήσεις για την ιστορία της Ελλάδας και του Πόντου.
Όταν μετανάστευσε στην Ελλάδα ίδρυσε το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Τραντέλλενοι» στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν κατάφερε να συγκεντρώσει ποντιακά κειμήλια, σπάνιο οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό.
Όσοι τον γνώρισαν μιλούν για έναν γλυκύτατο άνθρωπο, ανήσυχο και επίμονο με τη διατήρηση της παράδοσης και της μεταλαμπάδευσης της ιστορίας.
«Η Αυλαία έπεσε… Η τελευταία σελίδα μιας όμορφης και γλυκιάς ιστορίας γράφτηκε σήμερα το πρωί… Δυο Άνθρωποι που με αγάπησαν απεριόριστα επιτέλους θα συναντηθούν στον Παράδεισο… Αχώριστοι στη ζωή αχώριστοι και εκεί ψηλά… Μια Αγάπη βγαλμένη από τα πιο ωραία παραμύθια… Σας Αγαπάω αφάνταστα και τους δυο, η ανάμνησή σας δεν θα σβήσει ποτέ από την καρδιά μου και την ψυχή μου… παππούς Ηρακλής – γιαγιά Ρόζα», έγραψε ο εγγονός του Νίκος Παπουνίδης στο προφίλ του στο facebook.