Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO και τις βαλκανικές χώρες ήταν στο… μενού του Τούρκου ΥΠΕΞ και πρώην επικεφαλής της MIT Χακάν Φιντάν που μίλησε σήμερα ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα στη βάση μιας θετικής ατζέντας και μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου μας ήταν μια συγκεκριμένη έκφραση αυτής της προσέγγισης», είπε από το βήμα ο Χακάν Φιντάν.
«Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε ευκαιρία τα δικαιώματα των ομογενών μας που κατοικούν στη δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα», συνέχισε αφήνοντας μάλλον στην άκρη το θετικό πνεύμα.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν, επανέλαβε την τουρκική θέση για κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων προκειμένου να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις. «Απώτερος στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με βάση την πραγματικότητα στο νησί. Όσο δεν εξισώνεται το καθεστώς κυριαρχίας των δύο πλευρών, δεν είναι δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” και την ανάπτυξη των σχέσεών της με άλλες χώρες».
Τι χρειάζεται για να επιβιώσει η Τουρκία
Η ανάπτυξη περισσότερων δυνατοτήτων και εναλλακτικών στρατηγικών δεν είναι επιλογή για την Τουρκία, αλλά αναγκαιότητα για την επιβίωσή της, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ασκώντας κριτική σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Συγκεκριμένα, τονίζει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Γιάννης Μανδαλίδης, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2024, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε: «Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει την Τουρκία ως ανταγωνιστή και όχι ως εταίρο και ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες μας σε θέματα ασφαλείας, οδηγεί τη χώρα μας στην ανάπτυξη περισσότερων δυνατοτήτων και εναλλακτικών στρατηγικών. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς- έχει καταστεί αναγκαιότητα για την επιβίωση του κράτους και του έθνους μας».
Προηγουμένως ανέφερε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ» και υποστήριξε ότι υπάρχει μία αντίφαση «όταν βλέπουμε τις πολιτικές που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, η υποστήριξη που παρέχουν στο PKK/YPG (σ.σ. στους Κούρδους) στη Συρία και οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».
Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Άγκυρα δεν έχει εγκρίνει ακόμη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι την τελική απόφαση θα λάβει η τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Χακάν Φιντάν, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο για τις Βρυξέλλες «να ξεπεράσουν την έλλειψη στρατηγικού οράματος και κοινής λογικής που απορρέει από τους στενούς υπολογισμούς ιδιοτέλειας ορισμένων μελών της». «Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει για την Τουρκία τα ενθαρρυντικά βήματα που κάνει για άλλες υποψήφιες χώρες» σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με τις βαλκανικές χώρες. «Βλέπουμε τα Βαλκάνια, μέρος των οποίων είμαστε, ως μια περιοχή όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία μπορούν να προωθηθούν από κοινού. Οι ιστορικοί και ανθρωπιστικοί δεσμοί μεταξύ μας είναι τα κύρια στοιχεία που μας διακρίνουν από άλλους δρώντες στα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τους ακλόνητους δεσμούς και την παρουσία μας στα Βαλκάνια», είπε.