Κάθε χρόνο, τις μέρες των εορτών, αναβιώνει στο Διδυμότειχο το χριστουγεννιάτικο έθιμο «Τα εννιά φαγιά». Πρόκειται για εννέα νηστίσιμα τρόφιμα, ένα για κάθε μήνα που η Παναγία κυοφορούσε τον Χριστό. Κατά μία εκδοχή, τα φαγητά είναι φασολάδα με τουρσί, χαλβάς, ελιές, πιπεριές, αλάτι, πιπέρι, σαραγλί, και –το πιο σημαντικό– χριστόψωμο, το οποίο είναι στολισμένο με διάφορα σχήματα από ζυμάρι: έναν σταυρό, έναν ζυγό και δύο θημωνιές.
Τον ζυγό και τις θημωνιές τα δίνουν στα ζωντανά, για να είναι γερά.
Την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε σπίτι έπρεπε να έχει αυτά τα εννέα φαγητά, για να έχει το τραπέζι αφθονία σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Υπάρχει επίσης και η ερμηνεία ότι τα εννέα φαγιά συμβολίζουν τα μέρη που επισκέφθηκαν ο Χριστός, η Παναγία και ο Ιωσήφ κατά το διωγμό του Ηρώδη.
Στο τραπέζι αφήνουν λίγο από όλα τα φαγητά για τις «ψυχές», και τα βάζουν κάτω από τα εικονίσματα για να τα ευλογήσει ο Χριστός. Κατά άλλη εκδοχή, τα φαγητά ήταν η πίτα (για να γίνουν τα σιτάρια λαμπερά), το μέλι (για να κουβαλούν τα μέλη της οικογένειας πάρα πολλά πράγματα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όπως οι μέλισσες), το κρασί (για να «απλώσει» η οικογένεια σαν κληματαριά), το σαραγλί (για να φερόμαστε πάντα γλυκά στους φίλους), το καρπούζι (για να ‘ναι γλυκιά σαν καρπούζι η παραγωγή), το πεπόνι (για να μιλούν οι συγχωριανοί με γλυκά λόγια για την οικογένεια), το μήλο (για να έχουν τα μέλη της οικογένειας κόκκινα μάγουλα), το σκόρδο (για να προστατεύονται από τα τσιμπήματα των εντόμων), το κρεμμύδι (για να έχουν οι λεχώνες πολύ γάλα).
Σε πολλά χωριά, ο νοικοκύρης ασήμωνε το τραπέζι βάζοντας ένα ποσό κάτω από τη μεσάλα (τραπεζομάντιλο). Τα χρήματα τα έπαιρνε όποιος ξέστρωνε το τραπέζι, συνήθως τα παιδιά.
Στο βίντεο, η πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Διδυμοτείχου Χρυσούλα Τσακιράκη μιλάει για το έθιμο στην κάμερα της ΕΡΤ3.