Με 158 ψήφους «ναι», έναντι 142 «όχι» (σε σύνολο 300 ψηφισάντων), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2024, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς έλαβαν 249 θετικές ψήφους έναντι 51 αρνητικές καθώς και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που ψηφίστηκαν με 239 «ναι» έναντι 61 «όχι».
Τα έξοδα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ψηφίσθηκαν από 159 βουλευτές, έναντι 140 που ψήφισαν «όχι». Τα έξοδα του υπουργείου Παιδείας – Θρησκευμάτων- Αθλητισμού καθώς και του υπουργείου Υγείας ψηφίσθηκαν από 158, καταψήφισαν 132 και 10 τάχθηκαν με το «παρών».
Τα έξοδα όλων των υπόλοιπων Υπουργείων ψηφίσθηκαν από 158 βουλευτές ενώ 142 τα καταψήφισαν.
Σημειώνεται ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, οι συνεδριάσεις κατά την πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, διάρκεσαν συνολικά 66 ώρες. Μίλησαν 220 βουλευτές, 34 μέλη κυβέρνησης (23 υπουργοί, 4 αναπληρωτές υπουργοί και 7 υφυπουργοί) οι 9 γενικοί και οι 15 ειδικοί εισηγητές των κομμάτων καθώς και οι 9 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι αρχηγοί των κομμάτων χωρίς καμία σύντμηση χρόνου.
Αύξηση στην αποζημίωση των εφημεριών
Την ανακοίνωση ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε πως οι μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί 10%.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές. Μάλιστα επισημαίνεται ότι η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10%, που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση, που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα λοιπόν με συγκεκριμένα παραδείγματα, ένας επιμελητής Β’ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει λαμβάνειν καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019, αύξηση δηλαδή της τάξεως του 23%. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο, ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά, ήτοι μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή ετήσια αύξηση, ύψους 3.600 ευρώ.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, αντέχουμε να κάνουμε τέτοιες αυξήσεις» και έκανε λόγο για ενίσχυση κινήτρων, ώστε να στελεχώνονται τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές. Παράλληλα ανακοίνωσε την αύξηση των ελέγχων μέσω του ΕΟΠΥΥ.
«Τα χρήματα αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού και πρέπει να υπηρετούν την υγεία του και δεν πρέπει να χάνονται στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της υπερσυνταγογράφησης, των περιτών διαγνωστικών εξετάσεων, της παραοικονομίας στο χώρο. Για αυτό, μαζί με την αύξηση των πόρων θα υπάρχει και αύξηση των ελέγχων, με μία τολμηρή αναδιάρθρωση στον ΕΟΠΥΥ», συμπλήρωσε.
Ιδιωτικά πανεπιστήμια και δημόσιο φροντιστήριο
Αντίστοιχα με την Υγεία, στην Παιδεία ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες 6,5 δισ. ευρώ με ακόμη 2,5 δισ. εκτιμώμενα ευρωπαϊκών ενισχύσεων που διατίθενται σε δράσεις σε όλες τις βαθμίδες, είπε ο κ. Μητσοτάκης
Αναφέρθηκε στις νέες συμπράξεις ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, την ολοκλήρωση της διαδραστικής διδασκαλίας σε Γυμνάσια και Λύκεια και τόνισε ότι εντός του 2024, έρχεται για πρώτη φορά μια καινοτόμος εφαρμογή: δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή το επιθυμεί και προετοιμάζεται πανελλήνιες εξετάσεις.
Υπογράμμισε, αναφορικά με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της Pisa και είπε πως πράγματι πρέπει να μας προβληματίσουν. Είπε, πως σε όλες τις χώρες υπήρξε μια μείωση απόδοσης των μαθητών σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την πανδημία, αλλά «τα αποτελέσματα αυτά μας υποχρεώνουν να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα τις μεγάλες δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο σχολείο με πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την αξιολόγηση».
Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και μάλιστα πολύ άμεσα, με το σχετικό νομοσχέδιο να παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά και θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του Ιανουαρίου.
«Νομίζω ότι εντός του 2024 έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουμε πράξη μια μεγάλη αλλαγή για την οποία έχω πολλές φορές δεσμευθεί και μιλώ για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μια μεγάλη διπλή μεταρρύθμιση. Από τη μια πλευρά χτίζοντας πάνω στις σημαντικές αλλαγές που ήδη έχουν γίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους, να τα κάνουμε πιο εξωστρεφή». Όπως είπε όμως «έχει έρθει η ώρα να κάνουμε και μία άλλη μεταρρύθμιση, να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων. Θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες και θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024. Η Ελλάδα Θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.