Δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, φουντώνει η οργή των Ισραηλινών, καθώς μετά την κατάρρευση της σύντομης εκεχειρίας αγνοείται η τύχη των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ο θάνατος των τριών Ισραηλινών που πυροβολήθηκαν παρόλο που είχαν σηκώσει λευκή σημαία και μιλούσαν εβραϊκά· για τραγωδία έκανε λόγο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας συγγνώμη.
Είναι άγνωστο εάν οι τρεις νεαροί όμηροι είχαν καταφέρει να ξεφύγουν από τη Χαμάς, αν χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες, ή εάν οι απαγωγείς υποχρεώθηκαν να τους αφήσουν μέσα στην ένταση της μάχης.
Οικογένειες ομήρων κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να διατάξει κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. «Το μόνο που παίρνουμε πίσω είναι πτώματα. Θέλουμε να σταματήσετε τις μάχες και να ξεκινήσετε τις διαπραγματεύσεις», είπε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Τελ Αβίβ η Νόαμ Πέρι, κόρη ενός Ισραηλινού ομήρου.
«Είναι σαν ρωσική ρουλέτα: ποιος θα είναι ο επόμενος που θα μάθει για τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου; Θέλουμε να μάθουμε ποια πρόταση είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ρούμπι Τσεν, ο πατέρας του 19χρονου ομήρου Ιτάι Τσεν.
Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Αμπού Ομπέιντα, ανέφερε: «Ο σιωνιστικός στρατός γνωρίζει πολύ καλά τους όρους μας για την απελευθέρωση (των ομήρων). Κανένας από αυτούς δεν θα απελευθερωθεί εάν οι όροι μας δεν γίνουν δεκτοί».
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δημοσίευσε ένα βίντεο με εικόνες ομήρων και βομβαρδισμών στη Γάζα. Ολοκληρώνεται με το μήνυμα στα εβραϊκά, τα αραβικά και τα αγγλικά: «Ο χρόνος τελειώνει».
Υπολογίζεται ότι 129 όμηροι παραμένουν στη Γάζα· 11 σοροί έχουν επαναπατριστεί. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας που κράτησε μια εβδομάδα και έληξε την 1η Δεκεμβρίου απελευθερώθηκαν 105 όμηροι, από τους οποίους 80 στο πλαίσιο ανταλλαγής με Παλαιστίνιους που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές.
Εν είδει αντιποίνων για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ υποσχέθηκε «να καταστρέψει» τη Χαμάς, η οποία κυριαρχεί στη Γάζα. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, από τα πλήγματα έχουν σκοτωθεί 18.800 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, ενώ η έλλειψη καθαρού νερού, ιατροφαρμακευτικών υλικών, τροφίμων και καυσίμων έχει δημιουργήσει την «τέλεια καταιγίδα» θανατηφόρων επιδημιών.