Το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας, ένα από τα τέσσερα Κέντρα Μικρασιατικού Πολιτισμού που «θίγονται» από το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους, συνεχίζει να υποδέχεται μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά και συλλόγους και φορείς από όλη την Αττική και όχι μόνο.
Πριν από την ξενάγηση στα μουσεία οι επισκέπτες-μαθητές/μαθήτριες ενημερώνονται για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1919-1922 που οδήγησαν τον μικρασιατικό ελληνισμό στην Καταστροφή και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες, αλλά και για την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στη Νέα Ιωνία και τα δύσκολα χρόνια της αποκατάστασής τους.
Έτσι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα το ΚΕΜΙΠΟ έχει υποδεχθεί:
• Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, 35 μαθητές/μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 8ου Γυμνασίου Αμαρουσίου και καθηγητές τους.
• Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, μαθητές/μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και καθηγητές/καθηγήτριες τους.
• Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου την Παιδική Θεατρική Ομάδα «Τ’ αστεράκια» του Ιωνικού Συνδέσμου, μαζί με τους γονείς, την υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας Δέσποινα Γεωργαντζή και τη θεατρολόγο Ισμήνη Σακελλαροπούλου.
• Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, μαθητές/μαθήτριες του ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και καθηγητές/καθηγήτριες τους.
• Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, 35 μαθητές/μαθήτριες του 15ου Γενικού Λυκείου Αθηνών και καθηγητές/καθηγήτριες τους.
Το Κέντρο με ανακοίνωσή του εύχεται «Καλές γιορτές» και τονίζει ότι περιμένει να οργανώσει και άλλες ξεναγήσεις. Να σημειωθεί ότι στο ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας υπάρχει, εκτός από το Λαογραφικό Μουσείο, και το μοναδικό Μουσείο Υφαντουργίας-Ταπητουργίας, όπου εκτίθενται ταπητουργικοί ιστοί, αργαλειοί υφαντουργίας και λοιπός βιομηχανικός εξοπλισμός, λόγω των οποίων ήδη από την δεκαετία του 1960 η πόλη ονομάστηκε δικαιωματικά «το ελληνικό Μάντσεστερ».