Με φόντο τις αρχαιότητες, με το «Ζεϊμπέκικο» του Διονύση Σαββόπουλου (στο οποίο άλλωστε παραπέμπει και ο τίτλος) να αποτελεί τη μόνιμη έμπνευση, και με αφορμή τα 100+1 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή οι εικόνες και οι μουσικές των προσφύγων συνεχίζουν να συγκινούν το κοινό.
Η έκθεση «Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές προσφύγων του ’22» του Ιδρύματος της Βουλής έχει τώρα σταθμό της τις Σέρρες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Λύκειο των Ελληνίδων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών.
Θα βρίσκεται μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2024 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών, το οποίο στεγάζεται στο Μπεζεστένι, την κλειστή στεγασμένη αγορά του β’ μισού του 15ου αι. που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Βασικοί άξονες της έκθεσης είναι η ζωή πριν από το 1922 στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία)· η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς· η ζωή και η μουσική δημιουργία στη νέα πατρίδα· αλλά και η πρόσληψη από τις νεότερες γενιές.
Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, και ποια η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού; Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;
Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.