Ποινικές ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος αποδίδει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε 23 πρόσωπα, στην πλειοψηφία τους υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για την… αμαρτωλή σύμβαση 717 που βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς αφορά την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης.
Στη δίωξη που ασκήθηκε τονίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο και η ΕΕ ζημιώθηκαν με ποσό που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ η καθυστέρηση στην εκτέλεση της σύμβασης συνδέεται ουσιωδώς με το δυστύχημα.
Οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους είναι κατά περίπτωση για: απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.
Κατηγορούμενοι είναι:
• 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται επίσης για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.
• 4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, για απιστία κονδυλίων.
• 5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της αναδόχου κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.
Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, δόθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις με βάση αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αν και έχουν περάσει περισσότερα από 9 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης 717, το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Αντίγραφο της δικογραφίας μεταβιβάστηκε στον αρμόδιο Έλληνα εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπήρξε παράβαση καθήκοντος από τους επιθεωρητές-ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Επίσης, από το καλοκαίρι έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα.
Η δικαστική έρευνα έχει ανατεθεί στην Ευρωπαία ανακρίτρια στην Ελλάδα Χριστίνα Σαλάππα.