Δύο εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ποντιακών ομοσπονδιών της χώρας, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου και ο πρόεδρος Ποντιακών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΕλλάδοςΠαύλος Γαλεγαλίδης, έδωσαν το παρών στην εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών που διοργανώθηκε με αφορμή την 9η Δεκεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και της Αποτροπής αυτού του Εγκλήματος.
Και οι δυο αναφέρθηκαν στη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας κάνοντας βέβαια ιδιαίτερη αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Στον κίνδυνο που δημιουργεί η λήθη τέτοιων εγκλημάτων καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επανάληψή τους, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΣΠΟΣ ν. Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ Παύλος Γαλεγαλίδης ενώ για τη Γενοκτονία των Ποντίων σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική του τουρκικού κεμαλικού κράτους έχει αποτύχει, γιατί εμείς επιζήσαμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε και να μεγαλουργούμε».
«Μόνο με επιμονή και με διεκδίκηση μπορούμε να πετύχουμε», δήλωσε από την πλευρά της η Χριστίνα Σαχινίδου αναφερόμενη στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε εφησυχασμένοι με τις εκδηλώσεις μνήμης και τις τελετές», σημείωσε και κατέληξε: «Διεκδίκηση μέχρι την τελική δικαίωση».
Στόχος της εκδήλωσης που οργανώθηκε με αφορμή τη συγκεκριμένη Διεθνή Ημέρα που καθιερώθηκε να τιμάται κάθε χρόνο στις 9 Δεκεμβρίου, ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων για το περιεχόμενο και τη σημασία της.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης «πρόκειται για μία ημέρα που οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμάμε ώστε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στο να μην επαναληφθούν ανάλογα αποτρόπαια εγκλήματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».
Ομιλητές ήταν ο δρ. Δημήτριος Α. Κούρτης μεταδιδακτορικός ερευνητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Μπλετζιάν Ντιγκράν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας και ο Μουράτ Μπόρα, δημοσιογράφος, μέλος της Κουρδικής Κοινότητας Ελλάδας, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθητές λυκείων της Νεάπολης διάβασαν κείμενα που εμπνεύστηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη Διεθνή ημέρα.