Το έγκλημα της γενοκτονίας όπου κι αν αυτό έχει διαπραχθεί δεν μπορεί να ξεχαστεί γιατί οι συνέπειές του είναι τόσο βαθιές που επηρεάζουν όχι μόνο ευθέως κάποιες ομάδες ανθρώπων, σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά και τις γενιές των απογόνων τους στο πέρασμα του χρόνου.
Η γενοκτονία δεν είναι ένα έγκλημα παλιό που κάποιοι αναφέρονται σ’ αυτό λόγω σκοπιμοτήτων, συμβαίνει και σήμερα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχει τα ίδια ή ίσως και σκληρότερα χαρακτηριστικά με το παρελθόν και ανάλογες συνέπειες.
Μόνο που τώρα όλοι γνωρίζουμε. Κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν ξέρει τι είναι η γενοκτονία και ποια τα επακόλουθά της. Ο ΟΗΕ φρόντισε, αν και με καθυστέρηση δεκαετίων, να θεσπίσει πριν από οκτώ χρόνια την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού. Γιατί τόσο καιρό μετά; Ίσως γιατί όπως είπε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Οργάνωσης Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης στην ομιλία του σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και η ΠΟΕ, χθες, στο Επισκοπείο Λαυρίου, «διαπίστωσε πως το έγκλημα αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα με μεγάλη ένταση και με ολέθρια αποτελέσματα για τους λαούς-θύματα».
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος και πρώην πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτριος Λουκάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, ο πρόεδρος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Χαρουτιούν Σπαρταλιάν, ειδικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Κοσμάς Χατόγλου και ο πρόεδρος της ΠΟΕ.
Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί το έγκλημα θα ξανασυμβεί»
Μετά την προβολή βίντεο, το λόγο πήρε πρώτος ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. «Δυο σκέψεις μόνο θα ήθελα να πω καθώς έβλεπα τις εικόνες τώρα. Ένας λαός να φεύγει και από πάνω αυτές οι τέσσερις λέξεις: μνήμες, αξιοπρέπεια, έγκλημα και γενοκτονία. Και οι δύο τελευταίες είναι σκληρές λέξεις που δημιουργούν αυτή την αίσθηση του βαθύτατου πόνου και μας φέρνουν μνήμες παλιές οι οποίες όμως συνδέονται με σύγχρονα γεγονότα τα οποία βιώνουμε και στις μέρες μας.
»Κάποιος είχε πει ότι “Οι κατακτητές θέλουν να ξεχνάμε, θέλουν τη λήθη, δεν θέλουν τη μνήμη. Και χρησιμοποιούν μια παλιά παροιμία που λέει ότι όποιος θυμάται τα παλιά να του βγει το μάτι. Οι καταπιεζόμενοι απαντούν «κι αυτοί που τα ξεχνούν να του βγουν και τα δύο μάτια». Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε», τόνισε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας τη χαρά του για την εκδήλωση που έγινε σε κτήριο της Μητρόπολης.
Ιωάννης Χρυσουλάκης: «Η ιστορική μνήμη είναι η δύναμη της ίδιας της ύπαρξής μας»
Από την πλευρά του ο γγ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης που εκπροσώπησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως «Η 9η Δεκεμβρίου του 1948 είναι η μέρα που ενεκρίθη από τα Ηνωμένα Έθνη η σύμβαση για την καταστολή και πρόληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας. Ένα έγκλημα ειδεχθές, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι κάτι που μας αφορά ως Έλληνες γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά την αγριότητά του, αλλά αφορά επίσης την ευρύτερη περιοχή μας. Εν τέλει αφορά όλον τον κόσμο καθώς στο διάβα της ιστορίας έχουν συντελεστεί πολλές γενοκτονίες από διάφορες ομάδες. Αγαπητοί φίλοι, η ιστορική μνήμη δεν είναι μόνο ο δάσκαλός μας, είναι η δύναμη της ίδιας της ύπαρξής μας για τη διατήρηση της ταυτότητας και της συνέχειας από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
»Οφείλουμε να θυμόμαστε, να μνημονεύουμε και να κάνουμε ότι είναι δυνατό για τη δικαίωση των γενοκτονηθέντων προγόνων μας, ως ανθρωπότητα, ως έθνη, ως άτομα αλλά και ως Έλληνες, ως λαός που θεμελίωσε το σύγχρονο πολιτισμό οφείλουμε να έχουμε ως στόχο την ευαισθητοποίηση όλων στο ζήτημα αυτό. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα κάθε γενοκτονίας που παραμένει στην αφάνεια. Οφείλουμε την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά είναι καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και την ύψιστη αξία της δικαιοσύνης και με το βλέμμα στις επόμενες γενιές».
Γιώργος Πατούλης: «Να μην ξεχάσουμε το έγκλημα που έγινε κατά των χριστιανών της Ανατολής, της Κύπρου και της Θράκης»
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, που κατά τη θητεία του έχει υποστηρίξει τις δράσεις του οργανωμένου προσφυγικού χώρου, έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές «της εκδήλωσης που έρχεται να μας θυμίσει την ιδιάζουσα αξία μιας παγκόσμιας ημέρας, θεσμοθετημένης από τον ΟΗΕ που σε γενικές γραμμές δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα. Κατά την άποψή μου η μέρα αυτή θα έπρεπε να λαμβάνει ιδιαίτερης προβολής στη χώρας καθώς οι Έλληνες έχουμε το θλιβερό προνόμιο να έχουμε γευτεί τη γενοκτονία πολλές φορές τον τελευταίο αιώνα. Από τη σφαγή 1.500.000 Ελλήνων του Πόντου και μαζί με αυτούς τη σφαγή των αδερφών Αρμενίων και Ασσυρίων, τον αφανισμό και τον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου από τη Μικρά Ασία αλλά και από την Ανατολική Θράκη μετά από χιλιάδες χρόνια αδιάκοπης παρουσίας, αλλά και το έγκλημα του Αττίλα στην Κύπρο το 1974 που άφησε ως διαρκή πληγή το μοναδικό σήμερα υπό κατοχή ευρωπαϊκό έδαφος. Κι αν συνυπολογίσουμε τους Εβραίους της πατρίδας που αφανίστηκαν στο Ολοκαύτωμα τότε μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί από αλεπάλληλες γενοκτονίες με τα αποτελέσματα να είναι ορατά, όχι μόνο στη συλλογική μνήμη αλλά και στη ζωή και την επικοινωνία.
»Η εκδήλωση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα και την υπογραφή του συμφώνου φιλίας μεταξύ των δύο κρατών αλλά και πολλών μνημονίων συνεργασίας σε νευραλγικούς τομείς. Ωστόσο οφείλουμε να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη. Να μην ξεχάσουμε το έγκλημα που έγινε κατά των χριστιανών της Ανατολής, της Κύπρου και της Θράκης. Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη συλλογική μνήμη για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».
Δημήτριος Λουκάς: «Στεκόμαστε στο πλευρό των συμπατριωτών μας ως την αναγνώριση της γενοκτονίας»
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτριος Λουκάς, ο οποίος έχει σταθεί στο πλευρό των Ποντίων στηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους, εξέφρασε την πρόθεση του δήμου να σταθεί δίπλα σε όλους αγωνίζονται για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των προγόνων τους.
Κυριάκος Μπατσάρας: «Θέλουμε να ενημερωθεί η ανθρωπότητα. Να μην ξέχάσει και ο θύτης να αποδεχθεί το έγκλημα»
«Το 1923 ένα καράβι που ξεκίνησε από τη Λαττακεια, σταμάτησε στην Κύπρο όπου κατέβηκαν οι πρώτοι Ασσύριοι πρόσφυγες και τελείωσε το ταξίδι του δένοντας στο Λαύριο μετέφερε του πρώτους Ασσύριους στην Ελλάδα. Εργάστηκαν εδώ στις γαλαρίες των μεταλλείων όσο ήταν ανοιχτά. Όταν έκλεισαν μετακόμισαν στο Άργος όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα. Άρα εμείς οι Ασσύριοι έχουμε ιδιαίτερο δεσμό με το Λαύριο», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας. Οι Ασσύριοι «είμαστε ένας από τους 37 λαούς που δεν έχει κράτος αλλά είχε αναγνωριστεί η εθνότητά του από τον ΟΗΕ. Δεν έχουμε οντότητα ώστε να λειτουργήσουν οι θεσμοί και τα όργανα ενός κράτους για να ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Με ίδια μέσα έχουμε πετύχει, 25 κράτη σε όλον τον κόσμο να δεχθούν ότι υπάρχει ασσυριακή γενοκτονία. Έχουμε πετύχει να έχουμε έναν οργανισμό, το SAYFO που αγωνίζεται με ίδια μέσα να προετοιμάσει τα νέα στελέχη που θα προωθήσουν το ζήτημα σε ανώτερα επίπεδα. Έχουμε επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και έχουμε μιλήσει εκεί ώστε σιγά-σιγά ο κόσμος να μαθαίνει για τη γενοκτονία των Ασσυρίων.
»Βρισκόμαστε πολύ πίσω συγκριτικά με τους αδερφούς μας τους Αρμένιους και τους Ποντίους. Όλα αυτά τα χρόνια που αγωνιζόμαστε έχουμε καταλήξει ότι δεν λειτουργούμε εκδικητικά για πολλούς και διάφορους λόγους. Καταρχήν έχουμε βιώσει τον βαθύ πόνο του αποτελέσματος αυτούς του εγκλήματος. Ξέρουμε πώς είναι και δεν θέλουμε να τον μεταβιβάσουμε και τους θύτες μας. Δεύτερον, μπαίνοντας στη θέση του θύτη μελετώντας αυτά τα εγκλήματα καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε τα προσόντα να διαπράξουμε αυτό το έγκλημα. Δεν είναι σχήμα οξύμωρο, είναι πραγματικό. Και για αυτό προσπαθούμε, όχι εκδικητικά, αυτό που συνέβη στους προγόνους μας να αναδειχθεί και να αναγνωριστεί. Οι Τούρκοι εκτέλεσαν τα σχέδια των Γερμανών που είχαν χάσει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και λειτούργησαν σε συνεργασία με τους Κούρδους ως εκτελεστικά όργανα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Τσέτες ήταν οι Κούρδοι. Εμείς, λοιπόν, όλοι που ερευνούμε τις γενοκτονίες έχουμε καταλήξει ότι δεν μπορούμε να εκτελέσουμε αυτό σχέδιο. Λένε ότι ο θύτης της γενοκτονίας πρέπει να αποστασιοποιηθεί των ανθρωπίνων ιδιοτήτων του, Να πάψει να είναι άνθρωπος για να επιτελέσει αυτό το έγκλημα. Θέλουμε να ενημερωθεί η ανθρωπότητα. Να μην ξέχάσει και ο θύτης να αποδεχθεί το έγκλημα που έκαναν οι πρόγονοί του», πρόσθεσε.
Χαρουτιούν Σπαρταλιάν: «Η γενοκτονία αφορά τον κάθε άνθρωπο μια και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Ανεβαίνοντας στο βήμα των ομιλητών ο πρόεδρος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Χαρουτιούν Σπαρταλιάν δήλωσε πως «Οκτώ έχουν περάσει από τότε που με απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών οριστηκε η 9η Δεκεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος. Οκτώ χρόνια στη διάρκεια των οποίων οι αγώνες του εγκλήματος αυτού εντάθηκαν αλλά και οκτώ χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων μας έγινε απολύτως αισθητό το γεγονός ότι η έννοια της γενοκτονίας είναι παρούσα και στις μέρες μας τόσο με την άρνηση της αναγνώρισης των ήδη διαπραχθέντων γενοκτονίων όσο και με την τέλεση νέων σύγχρονων γενοκτονιών. Ως Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος αλλά και ως αρμενικός λαός, σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας για άλλη μια χρονιά με τους αδέλφους Ασσύριους, Μικρασιάτες και Πόντιους και αποτίνουμε φόρο τιμής στα θύματα των εγκλημάτων γενοκτονίας.
»Σήμερα η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Λαύριο, εδώ που συμπατριώτες μας έφθασαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και εγκαταστάθηκαν τα πρώτα χρόνια μετά τον πρώτο ξεριζωμό. Αυτό που δυστυχώς δεν είναι κατανοητό σε όλους είναι πως το έγκλημα της γενοκτονίας δεν αφορά μόνο τους Αρμένιους, τους Μικρασιάτες, τους Ασσύριους ή τους Πόντιους. Δεν αφορά ένα έθνος, δεν αφορά μόνο το έθνος που υπέστη γενοκτονία αλλά αφορά τον κάθε άνθρωπο μια και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Για το λόγο αυτό πρέπει όλοι να συστρατευθούμε στον αγώνα για την πάταξη του εγκλήματος αυτού». Ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε και στη γενοκτονία των Αρμενίων του Αρτσάχ τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει το έγκλημα.
Κοσμάς Χατόγλου: «Η ιστορική αλήθεια θα πρέπει επιτέλους να λάμψει και να επέλθει η ηθική δικαίωση των θυμάτων»
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την 9η Δεκεμβρίου ο ειδικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Κοσμάς Χατόγλου τόνισε τους λόγους που η ΟΠΣΕ τιμά την παγκόσμια ημέρα. «Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος που έχω την τιμή να εκπροσωπώ τιμά την 9η Δεκεμβρίου για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των προγόνων μας που υπέστησαν την τουρκική θηριωδία, όπως και οι άλλοι χριστινιακοί λαοί των Ασσυρίων και των Αρμενίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 2.800.000 άνθρωποι υπέστησαν αυτή τη θηριωδία. Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης ξεριζώθηκε από την προαιώνια πατρίδα του. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες βρήκαν φρικτό θάνατο και όσοι κατάφεραν να σωθούν ήρθαν ρακένδυτοι και ταλαιπωρημένοι στην Ελλάδα. Με πίστη στον Θεό και τεράστια ψυχικά αποθέματα, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που αντιμετώπισαν και εδώ οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας εργαζόμενοι πολύ σκληρά.
»Ο δεύτερος λόγος είναι η διεθνοποίηση αυτής της γενοκτονίας. Η ιστορική αλήθεια θα πρέπει επιτέλους να λάμψει και να επέλθει η ηθική δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων αυτής της θηριωδίας. Με μνημόσυνα και τρισάγια ευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών των προγόνων μας. Με εκδήλωσεις τιμής και μνήμης αναγνωρίζουμε το σκληρό αγώνα τους. Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε και για τη μετά θάνατο δικαίωσή τους. Η αποσιώπηση του εγκλήματος των γενοκτονηθέντων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επανάληψη του φαινομένου. Για αυτό είναι σημαντικό ότι απόγονοι των γενοκτονηθέντων λαών της μικρασιατικής χερσονήσου ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διεθνή αναγνώριση αυτού του εγκλήματος αλλά και τη μη επανάληψή του. Δυστυχώς βέβαια ο ίδιος θύτης συνεχίζει το έγκλημα και στο Αρτσάχ ενώ με άλλες μεθόδους εξαφανίζει τον ελληνισμό από την Κωνσταντινούπολη. Αγαπητοί φίλοι ο αγώνας είναι διαρκής και θα τον δώσουμε μαζί», είπε ο Κοσμάς Χατόγλου.
Γιώργος Βαρυθυμιάδης: «Η 9η Δεκεμβρίου θέτει το φαινόμενο στις πραγματικά οικουμενικές διαστάσεις του»
Λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕ. «Το έγκλημα της γενοκτονίας, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που ποτέ δεν παραγράφεται, πλέον μετά την απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον ορισμό της 9ης Δεκεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος, έχει την αρμόζουσα περιγραφή και είναι ποινικά κολάσιμο αδίκημα. Χρειάστηκαν 67 χρόνια για να θεσπιστεί αυτή η ημέρα από τον ΟΗΕ. Πολύ πιθανό ο λόγος που έγινε ήταν η διαπίστωση ότι ακόμα και στις μέρες το φαινόμενο όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε αλλά αντιθέτως παρατηρείται έξαρση ενώ συνδέεται με αβάσιμες ή και γελοίες δικαιολογίες. Με την απόφασή του έδωσε ισχυρή ώθηση στο κίνημα κατά των γενοκτονιών που ευαισθητοποιεί εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο.
»Μπορεί να μην είναι αρκετό αφού οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών δεν αρκούν για να ανατρέψουν καταστάσεις όσο απάνθρωπες κι αν είναι. Πρόκειται όμως για αποφασιστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πέρα από τον συμβολισμό που εμπεριέχεται. Παράλληλα θέτει το πρόβλημα στις πραγματικά οικουμενικές του διαστάσεις αγκαλιάζοντας όλες τις περιπτώσεις γενοκτονίας σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Αποτελεί και μια ευκαιρία για γνωστοποίηση γεγονότων και διεκδικήσεων προς ένα κοινό που αρχίζει αργά αλλά σταθερά να ευαισθητοποιείται και να στέκεται όχι μόνο κριτικά αλλά και καταδικαστικά απέναντι σε φαινόμενα τέτοιου τύπου. Τα όσα συμβαίνουν στο Αρτσάχ, στη Λωρίδα της Γάζας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την αναγκαιότητα ενημερώσης, ευαισθητοποίησης αλλά και κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας για την αποτροπή ακόμα δύο γενοκτονιών. Η επέτειος που τιμούμε σήμερα μάς δίνει την ευκαιρία να σφυριλατήσουμε ακόμα πιο δυνατό μέτωπο συνεργασίας και σύμπραξης, να συναντηθούμε και να δράσουμε από κοινού και με άλλες εθνότητες ή θρησκευτικές ομάδες που βίωσαν την ίδια μοίρα με τους προγόνους μας», υπογράμμισε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.
Κυριάκος Κενεβέζος: «Γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις γενοκτονίες;»
«Οι πραγματικές φιλίες ξεκινούν είτε σε παρθένο έδαφος και σε καθαρά θεμέλια, είτε εάν συνέχεια και προϊόν προαιώνιας σχέσης που επλήγη για να επικαιροποιηθούν και να επανατοποθετηθούν θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να υπάρχει αποσαφήνιση της σχέσης του θύτη με το θύμα, του θύματος με το θύτη αλλά παράλληλα μια ανθρώπινη συγγνώμη. Με αυτόν τον τρόπο έχω την αίσθηση ότι οι φιλίες έχουν πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας στην πορεία του χρόνου», είπε αρχικά ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης δρ Κυριάκος Κενεβέζος, πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, τέως πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα και πρώην υπουργός Παιδείας της Κύπρου, επιλέγοντας να μιλήσει εκτός κειμένου.
Αναφερόμενος στο ερώτημα «Γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις γενοκτονίες» το οποίο δεν έχει απαντηθεί ο δρ Κενεβέζος είπε πως κατά την άποψή του «δεν αναγνωρίζεις κάτι εάν δεν είσαι σίγουρος ότι δεν θα το ξανακάνεις, είτε όταν θέλεις μη αναγνωρίζοντάς το να το νομιμοποιείς. Διότι θέλεις να δημιουργείς συνθήκες κεκτημένου για όλα όσα διέπραξες. Η προέκταση των γενοκτονιών έχουν να κάνουν με την καταπάτηση εδαφών, πολιτισμών, πολιτιστικών δεδομένων αλλά με τη γεωγραφική αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεις γεωστρατηγική και γεωπολιτικά τα πράγματα. Ως εκ τούτου έχουμε έναν θύτη που κατ’ επανάληψη και κατά συρροή διαπράττει το έγκλημα. Δεν είναι σύμπτωση ότι όλοι εμείς που συγκεντρώθηκαμε εδώ ανήκουμε σε λαούς που υπέφεραν από τον ίδιο θύτη. Η πρώτη φορά θα μπορούσε να είναι σύμπτωση. Η δεύτερη το ίδιο. Η τρίτη όχι. Είναι η φύση του θύτη αυτή. Εάν ο θύτης δεν μπορεί να αλλάξει γιατί αυτή είναι η φύση του εμείς διαχειριζομαστε αλλιώς τα πράγματα. Η δική μας φύση, η φύση του ελληνισμού είναι να υπηρετεί τις παναθρώπινες αξίες, να προασπίζει την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη, την ειρήνη, τη συνεργασία ενώ η φύση της Τουρκίας είναι καταπατά όλα τα παραπάνω. Είναι συγκλονιστικό!»
Ο Κυριάκος Κενεβέζος προέβη και σε μια προσωπική αποκάλυψη.
Όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε ως πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, είπε, πως έλεγε στην κυπριακή κοινότητα να οργανώνεται όπως οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι που ότι κι αν συμβαίνει κινητοποιούνται «γιατί έχουν μνήμη».
Όπως τόνισε στην Κύπρο αν και συζητείται το θέμα του «Δεν ξεχνώ», ίσως γιατί η κοινωνία έχει λίγο χαλαρώσει, στην πραγματικότητα υπάρχουν αντανακλαστικά και αργά ή γρηγορα η δικαιοσύνη θα επέλθει. Εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε και να είμαστε σε εγρήγορση. Η Τουρκία, σημείωσε, θέλει να νομιμοποιεί τις πράξεις της για να έχει και τη καλή έξωθεν μαρτυρία και για αυτό δεν αναγνωρίζει τις γενοκτονίες. Επιλέγει επιχειρήματα νομιμοφάνειας και δεν την απασχολεί η νομιμότητα. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι στον κόσμο που ζούμε επικρατεί η θεωρία της ισχύς και εφόσον αυτοχαρακτηρίζεται ως ισχυρή θα πρέπει όλοι να την πιστεύουν και τη σέβονται. «Εμείς σε όλα αυτά τι κάνουμε; Μπορώ να σας πω τι δεν πρέπει να κάνουμε. Δεν πρέπει εμείς, άθελά μας, να διαδραματίζουμε το ρόλο της κολυμπήθρας του Σιλωάμ για την Τουρκία. Αυτή είναι μια λεπτή γραμμή για την ισορροπία. Έχουμε πολλά δείγματα γραφής για να πιστεύουμε ότι την επαύριον η Τουρκία δεν θα εκμεταλλευτεί κάτι τέτοιο. Είναι πολύ κρίσιμο αυτό», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι Πόντιοι, Αρμένιοι, Μικρασιάτες και Ασσύριοι έχουν καταφέρει να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη ενώ έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια.
Παρακολουθήστε στο livemedia.gr, που κάλυψε ζωντανά την εκδήλωση, όλες τις ομιλίες στην εκδήλωση του Λαυρίου:
Πόπη Παπαγεωργίου