Τις λένε «τηγανίτες τ’ Αγιού», αλλά πρόκειται για τους γνωστούς παραδοσιακούς (και λατρεμένους) λουκουμάδες. Κάθε χρόνο, στη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, παρασκευάζονται κατ’ οίκον, πωλούνται από καταστήματα και πλανόδιους πωλητές ή προσφέρονται από διάφορους φορείς, σωματεία και συλλόγους – με δυο λόγια, βρίσκονται παντού.
Αρχικά η παρασκευή τους συνδεόταν με την ολονύχτια λειτουργία της παραμονής της γιορτής στην εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα (βεγιόνι), καθώς οι πιστοί χρειάζονταν κάτι που θα τους βοηθούσε να αντεπεξέλθουν στην κούραση.
Σταδιακά όμως μετατράπηκε σε έθιμο που αποτελεί αναπόσπαστη τελετουργία στη συνείδηση των απανταχού Κερκυραίων, σε σχέση με την εορτή του προστάτη Αγίου.
Το στοιχείο εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2021.