Την πρόθεσή του να διεκδικήσει μια ακόμα προεδρική θητεία –όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο– στις εκλογές που θα γίνουν το 2024 στη Ρωσία εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνομιλώντας με στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει ότι ο 71χρονος Ρώσος ηγέτης (και πρώην πράκτορας της KGB) ενδέχεται να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2030.
Αφού ο πρόεδρος απένειμε σε βετεράνους του πολέμου της Ουκρανίας την ανώτατη στρατιωτική διάκριση, το χρυσό αστέρι του Ήρωα της Ρωσίας, ο αντισυνταγματάρχης Αρτιόμ Ζόγκα, διοικητής του Τάγματος Σπάρτα, του ζήτησε να είναι ξανά υποψήφιος. «Δεν θα κρύψω ότι είχα άλλες σκέψεις σε άλλες στιγμές, αλλά τώρα είναι ώρα να πάρω μια απόφαση. Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου», δήλωσε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρέλαβε την προεδρία από τον Μπόρις Γέλτσιν την τελευταία ημέρα του 1999. Έχει ήδη υπηρετήσει ως πρόεδρος για μεγαλύτερο διάστημα από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη της Ρωσίας από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν, ξεπερνώντας ακόμη και τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ (18 χρόνια).
Βέβαια, οι εκλογές μοιάζουν μια τυπική διαδικασία: με την υποστήριξη του κράτους, των κρατικών μέσων ενημέρωσης και σχεδόν χωρίς κανέναν δημόσια διαφωνούντα που να προέρχεται από το κυρίαρχο ρεύμα, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει.
Αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί θεωρούν τις εκλογές δημοκρατικό φύλλο συκής για τη διεφθαρμένη δικτατορία. Υποστηρικτές του προέδρου απορρίπτουν αυτήν την ανάλυση, επικαλούμενοι ορισμένες ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι απολαμβάνει ποσοστά υποστήριξης άνω του 80%. Όπως λένε, αποκατέστησε την τάξη και μέρος της επιρροής που έχασε η Ρωσία στη διάρκεια του χάους κατά τη σοβιετική κατάρρευση.
Βέβαια, μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην αντιμετωπίζει πραγματικό ανταγωνισμό στις εκλογές, όμως είναι αντιμέτωπος με τις πιο σοβαρές προκλήσεις που είχε απέναντί του οποιοσδήποτε επικεφαλής του Κρεμλίνου από τότε που ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πάλευε με την καταρρέουσα Σοβιετική Ένωση πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, οι δυτικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο εξωτερικό σοκ στη ρωσική οικονομία για δεκαετίες και ο Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια αποτυχημένη ανταρσία από τον πιο ισχυρό μισθοφόρο της Ρωσίας, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον Ιούνιο.