Καθοριστικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε η Ελλάδα στη χορήγηση βίας σε Τούρκους πολίτες προκειμένου να μπορούν να επισκεφθούν ελληνικά νησιά, δεδομένου ότι πρόκειται για μια παρέκκλιση της Συνθήκης Σέγκεν, για την ελεύθερη μετακίνηση πληθυσμών μέσα στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, η Ελλάδα ζήτησε μια «παρέκκλιση» από τη συνθήκη, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Παρά τις αντιδράσεις των Βορειοευρωπαίων, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, η παρέκκλιση έγινε δεκτή και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου «θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά.
«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν» επισήμανε ο Δ. Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία.
Πρόκειται όπως είπε για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.
Επιπλέον, επισήμανε ότι αυτή η βίζα θα είναι μεν ετήσια, αλλά θα αφορά επταήμερη παραμονή κάθε φορά, ενώ η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την ορθή εφαρμογή του μέτρου από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς ο έλεγχος της βίζας θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά.
Δηλώσεις Μητσοτάκη
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές, είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».