Στο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Πρόσφυγες στην Πιερία: Ένας αιώνας μνήμης» που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης στις 1,2 & 3 Δεκεμβρίου 2023 συμμετείχε η Ένωση Ποντίων Πιερίας.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Κώστας Παπουτσίδης απηύθυνε χαιρετισμό, παρουσία όλων των μελών του συμβουλίου, στον οποίο αφού συνεχάρη τους διοργανωτές αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που γίνετε τα τελευταία χρόνια για την ανασύσταση του νέου μουσείου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.
Οι επιστημονικοί συνεργάτες του συλλόγου Χρύσα Κοντάκη και Αθηνά Τσιγκαροπούλου συμμετείχαν με ειδικές εισηγήσεις στη θεματική ενότητα «Εκκλησιαστικά κειμήλια και μουσειακά τεκμήρια».
Στην εισήγησή της η κ. Κοντάκη αναφέρθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των οργανισμών και των φορέων μνήμης προκειμένου να ενταχθούν σε ευρύτερα μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά σχέδια.
Παράλληλα παρουσίασε συνοπτικά τα αποτελέσματα της πολιτιστικής πολιτικής που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια η Ένωση Ποντίων Πιερίας, η οποία έχει προσαρμόσει τη στρατηγική της στις νέες συνθήκες ώστε να ανταποκριθεί σε σύγχρονες απαιτήσεις και πρότυπα.
Στη δική της εισήγηση, η κ. Τσιγκαροπούλου αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συλλογής του μουσείου της Ένωσης και στις επιμέρους ομάδες τεκμηρίων που διαμορφώνονται μέσα σε ένα σύνολο 650 περίπου αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών του κύκλου της οικιακής και κοινωνικής ζωής αλλά και της βιοποριστικής δραστηριότητας των Ποντίων σε διάφορες περιοχές εγκατάστασης. Όπως επεσήμανε, ένα μοναδικό στοιχείο διακρίνει αυτή τη συλλογή, η οποία συγκροτείται από τις συγκινητικές δωρεές ενός μεγάλου αριθμού Ποντίων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Πιερίας: Κάθε ένα από τα αντικείμενα συνοδεύεται με πληροφορίες και ιστορίες που παρέδωσε ο δωρητής του προσφέροντας έτσι στο Μουσείο την δυνατότητα να «μιλήσει» για τους ανθρώπους πίσω από τα αντικείμενα. Μοναδικό είναι και το Αρχείο προφορικής ιστορίας του Συλλόγου στο οποίο έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί περισσότερες των 100 μαρτυριών της πρώτης και της δεύτερης γενιάς προσφύγων. Το έργο της απομαγνητοφώνησης, της ψηφιακής οργάνωσης και ταξινόμησης του ακουστικού υλικού ολοκληρώνεται σύντομα.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τους Φίλους Μουσείου Πόλης Κατερίνης σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), ενώ η Ένωση Ποντίων Πιερίας ήταν ένας από τους χορηγούς.