Οι ισραηλινές αρχές ερευνούν ισχυρισμούς Αμερικανών ερευνητών ότι ορισμένοι επενδυτές μπορεί να γνώριζαν εκ των προτέρων το σχέδιο της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ότι χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να επωφεληθούν από ισραηλινούς τίτλους.
Έρευνα των καθηγητών Νομικής, Ρόμπερτ Τζάκσον Τζ. από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Τζόσουα Μιτς του Πανεπιστημίου Κολούμπια ανακάλυψε σημαντικές ανοικτές πωλήσεις μετοχών πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, που πυροδότησαν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος μαίνεται εδώ και σχεδόν δύο μήνες.
«Μέρες πριν από την επίθεση, επενδυτές φάνηκε να αναμένουν τα επερχόμενα γεγονότα», τόνισαν οι συντάκτες της έρευνας, αναφερόμενοι στο ενδιαφέρον για ανοικτές πωλήσεις μετοχών ισραηλινού επενδυτικού ταμείου (ETF) που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο και περιλαμβάνεται στους δείκτες MSCI, οι οποίες «εκτινάχθηκαν ξαφνικά και σημαντικά» στις 2 Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία από την αρμόδια Ρυθμιστική Χρηματοπιστωτική Αρχή (FINRA).
«Και λίγο πριν την επίθεση, οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών τίτλων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) αυξήθηκαν δραματικά», αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές στην έκθεσή τους 66 σελίδων.
Σε απάντηση στο Reuters, το TASE παρέπεμψε στην ισραηλινή Αρχή Κεφαλαιαγοράς, η οποία υπογράμμισε: «Το θέμα είναι γνωστό στις αρχές και βρίσκεται υπό έρευνα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι για τη Leumi, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, 4,43 εκατομμύρια νέες μετοχές που σορταρίστηκαν κατά την περίοδο από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου απέφεραν κέρδη 3,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (862 εκατομμύρια δολάρια) από αυτές τις πρόσθετες ανοικτές πωλήσεις.
«Αν και δεν βλέπουμε συνολική αύξηση σε ανοιχτές πωλήσεις μετοχών ισραηλινών εταιρειών στις αμερικανικές χρηματαγορές, εντοπίζουμε μια απότομη και ασυνήθιστη αύξηση, λίγο πριν τις επιθέσεις, στις συναλλαγές επικίνδυνων βραχυπρόθεσμων δικαιωμάτων προαίρεσης (options) σε αυτές τις εταιρείες που λήγουν αμέσως μετά τις επιθέσεις», υπογραμμίζει η έκθεση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ